Mark Ajcel u Crnoj kući


Mark Eitzel @ CK13, Novi SadU prepunoj sali novosadskog Omladinskog centra CK 13 sinoć je nastupio poznati američki muzičar i tekstopisac Mark Ajcel (Mark Eitzel). Uz članove pratećeg benda iz Engleske, koji su upotpunili izvođenje ovog autentičnog umetnika, publika je imala priliku da čuje i novosadski sastav The Fischermen and The Christian Settlers. Program je počeo u 21 sat, i kao još jedno muzičko ostvarenje, svoj rad je predstavio Bojan Savić Ostojić, član beogradske postave Klot, svirajući numere svog projekta „Tinitis“.

Datum: 04. februar 2013.
Mesto: Omladinski centar CK13, Novi Sad

Tokom zagrevanja za glavni događaj večeri, 30-ak najvernijih fanova je prisustvovalo akustičnoj svirci Bojana Savića Ostojića, koji je nakon nekoliko odsviranih autorskih pesama, binu prepustio svojim prijateljima iz benda The Fischermen and The Christian Settlers. Muzičari ovog benda su svoj nastup počeli u 21:45, uz pozdrave, tapšanje i podršku nestrpljive publike.

The Fischermen and The Christian Settlers @ CK13, Novi Sad

Tekstom „I saw you today, it was a horrible day“ pesme „Morning Blues“ Gabi Fišer, vođa, ideja ovih umetnika, poveo je publiku u tridesetominutnu razmenu melodija, zajedno sa gitaristom Peđom Vernački, predvođeni ritam sekcijom Filipa Đurovića. Nakon prve pesme svirka je upotpunjena i originalnim zvukom harmonike Borisa Popova i dubinom zvuka bas gitare Vladimira Raškovića. Broj prisutnih u prostorijama Crne kuće se povećavao, i kroz naredna izvođenja pesama „It’s 5 AM“, „Sailors shirt“, „Leave me not“, publika je upijala zvuk i delila energiju koju je ova muzička postava širila. U veselom razigranom ritmu obojenom zvukom harmonike i pojačanom deonicama električne gitare, tapšanje, zviždanje, i komentari oduševljene publike su se mogli čuti u CK. Usledile su pesme „River“ i pesma „Beautiful both day and night“kojim je zaokružen nastup ovog autentičnog sastava. Nakon nastupa, u iščekivanju Marka Ajcela među publikom je rasla pozitivna atmosfera, ushićenje i zadovoljstvo dosadašnjim muzičkim programom.

„Let me sing you a song about a heroine addict. I told her-Honey, who cares about AIDS?“ (Sada ću vam otpevati pesmu o jednom narkomanu. Rekao sam joj – Dušo, koga briga za sidu?) – bile su reči kojim se Mark Ajcel u svom sasvim spontanom maniru predstavio novosadskim fanovima. Na binu je izašao u 22:30 sa svojim pratećim bendom, klavijaturistom, bubnjarem i izvođačem na elektičnom kontrabasu. Publika je oduševljeno pratila svaki njegov gest i reč iščekujući da čuje svoje omiljene numere. Svojom neposrednošću nakon prvog kontakta sa prisutnima, Mark i njegov bend su izveli muzičko ostvarenje „Mission rock resort“, pesmu nastalu usled njegovog kontakta sa prijateljicom koja je bila zavisnik od narkotika. Rečima „Let’s have a drink at the Mission Rock Watch the Oakland lights, Across the dry dock, Watch the blue, blue sky“ ( Hajde da popijemo piće na Mission Rock-u, da gledamo svetla Oakland-a, na suvom pristaništu, da gledamo plavo, plavo nebo) najavio je nastanak posebnog senzibiliteta među publikom koja se poistovećivala kroz ove ljubavne tekstove, podržavajući Marka i šaljući pozitivan fidbek o razumevanju onog o čemu on peva. Nakon prvog vatrenog kontakta usledila je pesma „Why I’m bullshit“, prožeta lirikama o spavanju i napijanju, („You like sleep, and you like social drinking“) gde se publika smejala, zviždala i uzvraćala šalama na ovu temu.

Mark Eitzel @ CK13, Novi Sad

Tema kroz koju je nastao nežan pozitivan tajac i poseban presek stvarnosti uz neizvesnost i žmarce u telu već zagrejanih i nasmejanih fanova je tema koju je Mark Ajcel najavio kao „This is a song about my love life“ (Pesma o mom ljubavnom životu). Publika se ponovo poistovetila sa ovim vrhunskim, duboko proživljenim osećajnim tekstovima, i rečenica „When you left you took all memories“ (Kada si otišla, odnela si sve uspomene) ostavivši poseban pečat, je svakako tačka u kojoj su se spojili i fanovi, i muzičari, i tonci, i svi ostali prisutni te večeri u Crnoj Kući. Nakon ove pesme originalnog izvođenja pratećeg benda pod nazivom „Apology for an accident“, usledila je već dobro poznata numera sa poslednjeg solo albuma „Don`t be a stranger“ Marka Ajcela „I love you but you’re dead“.

U svom stilu prikazujući se publici onakav kakav zaista jeste, Mark Ajcel je sa svojim muzičarima izveo i pesmu „Patriot’s heart“ i čuvenu „Costume characters face dangers at the workplace“. Elegantnim izvođenjem laganih ritmova publika je uživala u rečima naredne pesme „Oh Mercy“, ponovo nalazeći zajedničku tačku kroz preplitanje osećanja teksta „And I haven’t talk to anyone in days, But look, I brought all this imported beer. And it’s far too easy to be alone. It’s far too easy to disappear“ (Nisam pričao ni sa kim danima, ali vidi evo doneo sam nam pivo. Mnogo je lakše biti sam, mnogo je lakše samo nestati). Ovi trenuci savršenog razumevanja i podudaranja misli i senzacija su produženi i numerom „The decibels and the little pills“ nakon koje je usledio bis.

Mark Eitzel @ CK13, Novi Sad

„On je super, fenomenalna džezerica, po meni jedan od najjačih tekstopisaca“ – kaže jedan od fanova Srđan Sedli. „Oseća se da peva iz srca, i ume da napravi ceo jedan film u pesmi.“

Ova uspešno izvedena svirka je oduševila i publiku i muzičare, te su nakon završetka članovi benda Marka Ajcela podržali čitav događaj komentarima koliko im se sviđa Novi Sad, atmosfera među publikom i sam ambijent. Isto tako oni su dodali da je ova svirka bila drugačija po sviranju i malo tvrđih tonova rok saunda, odskačući od džez prirode ovog benda. Svi su prezadovoljni Markovim smislom za humor koji je doprineo višem nivou opuštenosti i toleranciji te večeri u Crnoj kući.

Koncert je završen malo pre ponoći izvođenjem kultne pesme „Western sky“ simboličnih lirika „Time for me to go away, I’ll get a new name, i’ll get a new face“ (Vreme je da idem, možda dobijem novo ime, možda promenim sopstveni lik).

Ostatak fotografija pogledajte u našoj galeriji.

(Visited 66 times, 1 visits today)