Manu Katche i Matija Dedić na zajedničkom nastupu u Beogradu


Čuveni afričko-francuski šoumen, pop i rok muzičar, kompozitor i džezer, ali pre svega jedan od najtraženijih bubnjara na svetu, Manu Kače (Manu Katche), premijerno će nastupiti  sa čuvenim hrvatskim pijanistom Matijom Dedićem, u Beogradu, 14. aprila u okviru Musicology Barcaffè Sessions, u klubu Bitefartcafe. Ovim virtuozima na sceni pridružiće se i kontrabasista iz Brazila Romulo Duarte.

Manu Kače karijeru je započeo kao bubnjar Pitera Gejbriela, nastavio je sa Trejsi Čepman, Džoni Mičel, Stingom, Dire Straits, dok je na ovim prostorima prvi put zasvirao u saradnji sa Džibonijem 2001. godine. U beogradskom kultnom klubu Bitefartcafe nastupao je prvi put pre čak 14 godina, i sa nestrpljenjem iščekuje da ponovo zasvira u ovom klubu, koji je sada proširen i potpuno prilagođen klupskim koncertima, na novoj lokaciji.

Manu je poreklom iz Obale Slonovače, a rođen je u blizini Pariza gde od detinjstva svira bubnjeve. Kako sam kaže, njegovi afrički koreni bili su presudni za današnji originalni stil koji opisuje kao mešavinu afričkog ritma, klasičnih udaraljki i elemenata džeza.

Na predstojećem koncertu u Beogradu premijerno će izvesti numere sa albuma koje je sa Matijom Dedićem snimio nedavno u Parizu.  

Do saradnje sa Matijom je došlo na inicijativu zajedničkog prijatelja Miše Relića, direktora koncertnog serijala Musicology Barcaffè Sessions: „Stvarno mi se dopala njegova muzika i odlučio sam da prihvatim projekat, s radošću. Matija je došao u Pariz, imali smo divnih par dana snimanja i mislim da je sve izvanredno ispalo. Naši koncerti na Musicology Barcaffè Sessions, kako u Beogradu, tako i u Zagrebu dan ranije, dokazaće da li sam u pravu”, izjavio je Kače.

Matija Dedić je okružen muzikom od rođenja, kao kompozitor i jedan od najznačajnijih hrvatskih džez pijanista. Pred beogradskom publikom nastupao je u pratnji svog oca Arsena, pa je i nakon njegove smrti sa majkom Gabi Novak izvodio očevu muziku.

Matiju naša publika već dobro poznaje, s obzirom na to da je priređivao solističke koncerte i nastupao sa različitim umetnicima iz sfere džez, pop ili etno muzike.  Završio je Džez akademiju u Gracu i već godinama gostuje u brojnim evropskim zemljama i nastupa na prestižnim festivalima. Jula 2002. godine predstavio se na Džez festivalu u Montreu, kao jedan od 11 finalista odabranih od preko 400 pijanista iz celog sveta. Lista umetnika s kojima nastupa je veoma široka i obuhvata neka od najznačajnijih imena međunarodne džez i pop scene.

Ulaznice se mogu nabaviti po ceni od 1200 dinara.

(Visited 48 times, 1 visits today)