Mando Diao na INmusic festivalu 2012


Mando DiaoŠvedski rock bend Mando Diao je prvo ime ovogodišnjeg 7. INmusic festivala koji se održava 29. i 30. juna u zagrebačkom Jarunu.

Članovi benda započeli su sa svirkom još kao tinejdžeri sredinom devedestih, a bend su osnovali pevač/tekstopisac/klavijaturista Daniel Häglund i pevač/tekstopisac/gitarista Björn Dixgärd. Do 1999. godine članovi su se menjali i u tom momentu su već poznati kao Mando Diao. Već njihove prve svirke po klubovima primećene su od strane domaće kritike, da bi ubrzo nakon toga došli do švedskog MTV-a i prvog ugovora sa izdavačkom kućom EMI.

Debi album Bring ‘Em In izdaju 2002. godine, koji u naredne dve godine pronalazi svoj put do široke publike. Početkom 2005. godine izlazi album Hurricane Bar koji promovišu na turneji i time dobijaju veliki broj fanova širom Evrope. Na trećem albumu Ode To Ochrasy izdvajaju se pesme “Good Morning Herr Horst” i “Long Before Rock’n’Roll” kojim ocrtavaju zrelost i čistokrvni rock ‘n’ roll. 2007. godine kreću na američku turneju i učestvuju na najvećem američkom festivalu Coachella.

Najveći komercijalni uspeh postižu singlovima “Give Me Fire” i svetskim hitom “Dance With Somebody” 2009. godine, dok je 2010. godine usledila saradnja sa Juliette Lewis na unplugged albumu Above and Beyond.

Kao hedlajneri nastupili su na mnogim muzičkim festivalima poput Hurricane-a, Rock Am Ring-a, Southside-a, Rock im Park-a, a kod nas su nastupili 2009. godine na Fusion stejdžu EXIT festivala.

(Visited 71 times, 1 visits today)