Majke – ,,Zašto“ (singl)


U poslednjih nekoliko godina sinonim za Majke je pesma „Teške boje“ koja je ostavrila ogroman uspeh a nalazi se na istoimenom albumu iz 2011. godine. Međutim Majke su mnogo više od toga, što dokazuje njihov pređašnji opus, a naročito period između ’89. i ’97. godine. No, ovoga puta imamo razloga za radost a to je novi album posle 7 godina (izašao 2018.) pod nazivom Nuspojave.

Čitav album je, pre svega, filozofski dosta teži i karakterno dosta mračniji i sporiji od svojih prethodnika. Muzički je kompleksniji ali i mekši od ranijih radova. Tome doprinosi i klavir koji smekšava njihov hard rok ali i unosi kompleksnost i mističnost. Ton je mirniji, sporiji, detaljniji, često težak i nema kompleksnijih gitarskih bravura.

Ono što je krasilo Bareta od početka, to je i na ovom albumu prilično zastupljeno a to je pesimizam, depresija i, na neki način, pomirenost sa sudbinom. U poslednjoj pesmi na albumu „Zašto“, on se pita zašto ga zgazi teskoba usred telesnog mira i spokoja i zaključuje da ga je stid jer je pola života ispunjeno tugom, naivnošću od kojih, osim suza, nema ništa. Uz ovakav tekst ide i sporiji, ali marširajući tempo, sa basom i klavirom, a gitarski solo se vrišteći pojavljuje poput prljavog krika.

Odgovor na ovu pesmu ostaje da lebdi, a ona se i završava sa naslovom tj pitanjem „Zašto?“, a to pitanje traje već tri decenije u slučaju tekstova Gorana Bareta.

Muzički i produkcijski izuzetno kvalitetan album, različit od prošlih, ne toliko tvrd i karaktera ali zreliji.

(Visited 65 times, 1 visits today)