Magija Afrobeat muzike na Nišvilu


Seun Kuti & Egypt 80 u subotu, 10. avgusta nastupaju na Nišville džez festivalu. Šon Kuti je najmlađi sin Afrobeat pionira, globalno priznatog umetnika Fela Kutija. Proveo je najveći deo svog života čuvajući i produžavajući pozitivni angažovani politički stav i muzičko nasleđe svog oca kao vođa benda Egypt 80.

Šon Kuti je rođen 11.januara 1983. godine u Lagosu (Nigeria) i u ranom detinjstvu je pokazao zanimanje za muziku svog oca sa samo 5 godina, a sa 9 je krenuo sa otvaranjem Felijevih nastupa, pevajući neke numere sa grupom Egypt 80 pre nego što bi njegov otac izašao na binu. Legendarni Fela Kuti je prerano preminuo 1997, tako da od tada Šon nastavlja misiju svog oca i zauzima poziciju lidera satava Egypt 80.

U narednom periodu Šon intenzivno izražava svoj autentični pečat u muzičkom izrazu, uranjajući duboko u afričku tradiciju da bi adekvatno predstavio lokalnu kulturu i specifičan sound, koji kroz tekstove pesama oslikava patnju i težak život lokalnog stanovništva u Nigeriji.

Šon Kuti je u međuvremenu išao na velike svetske turneje i nastupao širom sveta, između ostalog u Detroitu, Njujorku, Los Anđelesu, Čikagu, Filadelfiji, Parizu, Tokiju, itd.

2014. godine Šon Kuti objavljuje album A Long Way to the Beginning, a nakon toga poziva legendarnog gitaristu Karlosa Santanu da doprinese naslovnom singlu i videu „Black Times“, kao i vokalistu Nai Palm iz future soul kvarteta Hiatus Kaiyote i repera i aktivistu Yasiin Bey-a (odranije poznatog kao Mos Def), koji se pojavio na novom albumu. ,,Black Times“ je izdat marta 2018. i za ovo izdanje Šon Kuti je nominovan za prestižnu Grammy nagradu u kategoriji  Best Of World Music Album, gde se pozicionirao među 5 najboljih svetskih world music izvođača.

(Visited 21 times, 1 visits today)