Machine Head – Catharsis (singl)


O grupi Machine Head se sve zna. U poslednjih trideset godina su izgradili svoj prepoznatljivi stil, devet albuma je iza njih i stekli su armiju obožavalaca. Upravo novi deveti album, pod nazivom Catharsis je objavljen i izdat od strane Nuclear Blast Records-a krajem januara ove godine.
Naslovna numera je istoimena „Catharsis“ i u preko šest minuta pesme je spakovano dosta elemenata. Možda neočekivano za ovu vrstu, početak je neočekivani splet epskih momenata muzike i pokreta i više liči na uvod u neku haus numeru nego u numeru grupe Machine Head. Zatim se sve pretvara za trenutak u nju metal, široko prihvaćen od novih metal generacija da bi sve prešlo u nešto što liči na hardkor i rifovski i vokalno. Primećuje se da ovaj pomenuti redosled ide ciklično kroz pesmu iz žanra u žanr iz generacije u generaciju i da je pesma pravljena tako da se ni stari ni novi fanovi ne mogu požaliti (mada teško da će tvrdokorni, stari metalci imati mnogo reči pohvale). Poslednji minut pesme je najtvrđi i u potpunom metalkor opredeljenju.
Tekst je posledica odluke grupe da piše direktne, otvorene i sirove tekstove i da napuste metaforični pristup. Pesma i jeste takva, otvorena i sirova, bez mnogo metaforičnosti sa jasnim naznakama „propasti“.
Kao što je već pomenuto, pesma ima nekoliko žanrovski različitih elemenata, vešto i vrlo dobro spojenih u jednu celinu, tako da se ta razlika ni ne primećuje. Za to je zaslužna odlična produkcija. Pesma se definitivno neće svideti svakom, ali neće ni doživeti drastično negativne kritike, zbog kompromisnog rešenja gde će svako naći svojih tridesetak sekundi.

(Visited 27 times, 1 visits today)