Lorina Mekenit – „A Trio Performance“ stiže u Evropu na proleće 2017. godine


Loreena McKennitt - A Trio Performance 2017Nakon tri veoma uspešna performansa u Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama, Lorina Mekenit (Loreena McKennitt) nastupiće u 20 gradova Centralne Evrope, marta meseca 2017. godine, što će ujedno biti i njeni prvi nastupi u ovom delu Evrope još od 2012. godine.

„A Trio Performance“ pokupio je sve pohvale i sastoji se od muzike i priča koje su inspirisane Lorinim egzotičnim putovanjima u potrazi za istorijom Kelta, Kine i Mongolije pa sve do Centralne Turske i Irske, a obogaćen je i preplitanjem mističnih irskih poema Jejtsa (William Butler Yeats), kao i poemama klasičnih pisaca poput Šekspira (Shakespeare) i Tenisona (Tennyson). Na sve ovo, u performans su uključeni i materijali sa njenog Gremi nominovanog albuma iz 2012. godine pod nazivom Troubadours on the Rhine.

Zajedno sa njom nastupaju i njeni dugogodišnji muzički saradnici, gitarista Brajan Hjuz (Brian Hughes) i čelistkinja Kerolajn Lavel (Caroline Lavelle).

Za razliku od tradicionalnih nastupa u velikim koncertnim dvoranama, ova tura zauzima intimniji pristup, lične i inspirativne priče kojima se direktno povezuje sa publikom.

Karte za performans su puštene u prodaju 30. septembra.

„Teško je poverovati da je prošlo pet godina od poslednjeg nastupa u Evropi – a nama se to čini i predugo“, izjavila je Lorina Mekenit. „Uvek smo uživali u nastupima u inostranstvu, pogotovo u vreme proleća. Lično jedva čekam da podelim ovaj performans i intimnost koju nosi. I naravno uvek je zadovoljstvo sretati nove ljude, ali i ponovo se spajati sa onima koje smo sreli tokom prethodnih tura.“

Lorinin eklektičan keltski bend koji hrabro miksuje pop, folk i svetsku muziku do sada je prodao više od 14 miliona albuma širom sveta, osvojio Gold, Platinum i multi-Platinum status u 15 država na četiri kontinenta. Dva puta je nominovana za Gremi nagradu, a osvojila je dve Juno nagrade kao i Billboard International Achievement Award.

Nastupala je u nekim od svetski priznatih i istorijskih koncertnih dvorana poput Carnegie Hall-a, Alhambra Palace u Granadi (Španija) pa i za kraljicu Elizabetu II i ostale državne zvaničnike. Osim muzičke karijere, Lorina Mekenit je i veliki filantrop. Nosilac je ordena Order of Canada od 2004. godine i Order of Arts and Letter od 2013. godine, koju dodeljuje republika Francuska.

(Visited 104 times, 1 visits today)