LINE OUT – Cynicism


Line Out - CynicismNakon početnog preispitivanja odnosa između Cynicism-a i mene i konačnog zaključka, preslušala sam ga nekoliko puta u jednom dahu. Nisam neko ko baš previše voli da naši bendovi pevaju svoje pesme na engleskom, ali postoje neki od njih kojima bi srpski jezik pokvario muzičku čaroliju koju prave. Line Out je jedan od njih. Cynicism je njihov drugi album po redu, i prvi utisak o njemu je, album za svetsku scenu. Srbija, čisto sumnjam da je spremna za ovaj kvalitet, na žalost. Mada, možda se i iznenadim prijatno. Volela bih, baš.

Ovi Somborci su potpuno osveženje naše muzičke scene. Svoju muziku su definisali kao Eclecticism. Rekla bih da je to spoj jazz, rock, psychedelic, pop muzike. A vi ga nazovite kako god želite. Jedno je sigurno, jedinstveni su na našoj sceni, samim tim specifični, zanimljivi, ali pre svega kvalitetni. Line Out definitivno ne spada ni u kakve čisto definisane žanrove, niti u bilo kakve okvire. U tome i jeste njihova moć.

Na albumu se nalazi 12 pesama, od kojih su dve poslednje remix-i za pesme Robot i Utopia. Izdvojila bih naslovnu pesmu Cynicism kojom se otvara album i pomenutu pesmu Robot. Cynicism je totalno opravdala status naslovne numere. Početak pesme me totalno odvukao na divlji zapad. Samo sam čekala kad ću začuti neki pucanj. Neodoljivo me podseća na dobre stare kaubojce. U određenim gitarskim delovima i dalje sam osećala „miris baruta“ i napetu emociju western-a. Većina pesama ima prilično miran gitarski početak nakon kog se pesma razrađuje. Ne mogu a da ne pomenem sjajni vokal Jovane Đurović koji nosi veliki deo zasluga za uspešnost albuma. Evidentan je uticaj bendova poput Portishead i Massive Attack na njihov rad.

Posle preslušavanja pesama, pitala sam i neke ljude „iz muzike“ kako su doživeli ovaj album, prosto nisam znala kako da ga definišem jer na prvo slušanje, nisam bila oduševljena. Svesna činjenice da svaki album koji na prvo slušanje ne ostavi bas čist utisak treba preslušati makar još jednom, to sam i uradila. Nakon drugog slušanja stvari su postale mnogo jasnije. Kvalitet je isplivao u prvi plan, produkcija albuma je zaista vrhunski odrađena, a remix-i ovom albumu daju ocenu više. Većina njih sa kojima sam pričala o tome dele moje mišljenje. Ovo je jedini album koji je za mene uvek nešto novo ma koliko puta ga slušala. Njegova moć je ta da pronalazi put do vas u kom god raspoloženju da se nalazite.

Jaaaaako bih volela da ovaj bend dobije priliku da radi muziku za neki film. Njihove melodije su jake, bude razne emocije u vama i nikako vas ne ostavljaju ravnodušnim. Ocena Cynicisma je 9. Sjajni remixi izborili su ocenu više. Pošto nisam bila na promociji albuma u Somboru, sada im dajem jedan veliki aplauz i jedno veliko woo-hoo!

(Visited 84 times, 1 visits today)