Leonard Koen u Beogradu


Legendarni kanadski ka­­n­tautor Leonard Koen nastupiće 2. septembra u „Areni”, koja je i organizator ovog događaja. Jedan od najznačajnijih i najuticajnijih muzičara našeg vremena predstaviće se prvi put publici u Srbiji, nakon četiri decenije uspešne karijere.

Njegova muzička karijera obuhvata nezaboravne pesme koje se žanrovski kreću kroz oblasti folk muzike, popa i džeza, a zahvaljujući ozbiljnosti, melodičnosti, kao i širini tema njegovih pesama, Koen je postavio standarde koji ga i danas čine jednim od najcenjenijih svetskih umetnika.

Koen je rođen 1934. u Montrealu, a kao devetogodišnjak je ostao bez oca, što je vrlo teško podneo i zbog čega je često padao u depresiju. Takođe, od rane mladosti je pod religijskim uticajima, što se primećuje i u njegovim kasnijim pesmama. Gitaru je naučio da svira kao tinejdžer, a poeziju je zavoleo zahvaljujući jednoj Lorkinoj knjizi. Prvu knjigu poezije objavio je 1956. još kao student, a polovinom šezdesetih odlazi u Njujork i upoznaje se sa umetnikom Endijem Vorholom. Ubrzo je objavio prvi album „Songs of Leonard Cohen” (1967) i tako otkrio svetu još jedan svoj nesumnjivo ogroman talenat. Njegove mračne pesme nisu odmah imale veliki uspeh iako su to danas kultni hitovi „Suzanne”, „Sisters of Mercy”, „So Long, Marianne” i „Hey, That’s No Way to Say Good”… Međutim, sa naredna dva takođe prilično mračna albuma, „Songs From a Room”(1969) na kome je i klasik „Bird on the Wire”, i „Songs of Love and Hate”(1971) dokazao je da debitantski uspeh nije bio samo početnička sreća. Koen se zatim zaljubio u Suzan Elrod sa kojom je dobio dvoje dece. Naredni album „New Skin for Old Ceremony” sadrži između ostalog i pesmu „Chelsea Hotel No.2” koja govori o jednoj noći u njujorškom hotelu koju je navodno proveo sa Dženis Džoplin.

Osamdesetih godina Koen donosi bogatiju i savremeniju produkciju, a njegov glas postaje izuzetno dubok. U naslovnoj numeri sa albuma „The Future”(1992) Koen ironično opisuje sebe kao „malog Jevrejina koji je napisao Bibliju”, a primetna je njegova zaokupljenost jevrejskom kulturom, opsednutost hrišćanskom ikonografijom i duboka posvećenost budističkoj uzdržanosti. Posle ovog albuma poznati umetnik odlazi u zen manastir i postaje budistički monah. Nakon pet godina izlazi iz manastira i putuje Amerikom, 2001. objavljuje čuveni album „Ten New Songs”, te albume „Dear Heather” (2004), kao i „Blue Alert” (2006).

Posle 15 godina pauze 75-godišnji Koen ponovo je na turneji u sklopu koje će posetiti Beograd.

Karijera

  • 1934. rođen u Montrealu
  • 1956. objavio knjigu poezije
  • 1963. objavio prvi roman
  • 1967. snimio prvi album „Songs of Leonard Cohen”
  • 1972. dobio sina Adama, a dve godine kasnije ćerku Lorku koja je dobila ime po čuvenom pesniku
  • 1973. odlazi u Izrael gde nastupa po vojnim bazama
  • 1991. uvršten je u kanadsku kuću slavnih
  • 1991. objavljen prvi album sa obradama njegovih pesama na kome su učestvovali R.E.M., „Pixies”, Nik Kejv
  • 1994. Koen se povlači iz javnosti i odlazi u manastir
  • 2008. uvršten u rokenrol kuću slavnih

Autor: N. Džodan

Izvor: Blic online

(Visited 93 times, 1 visits today)