Legendarni bostonski sastav Pixies na devetom INmusic festivalu!


PixiesDošlo je vreme za najavu prvog hedlajnera koji će protutnjati glavnom binom predjubilarnog devetog izdanja INmusic festivala, koje zahvaljujući podršci Ožujskog piva i novom partnerstvu s OTP bankom INmusic može već u programskom otvaranju najaviti jedno veliko muzičko ime. Trenutno dižu prašinu svojim nastupima, pune novinske kolone muzičkih časopisa kao i koncertne dvorane. Radi se o legendarnom bostonskom sastavu, kultnom alternativnom rok bendu – Pixies!

Nije ni čudo što su Pixies postali toliko uticajan bend tokom godina budući da su članovi sastava crpili inspiraciju iz vrlo različitih muzičkih žanrova, što je na kraju i rezultiralo sjajnim muzičkim brojevima. Uticali su na mnogobrojne velike muzičare koji su izrazili svoje divljenje i inspiraciju Pixiesima, poput Dejvida Bouvija (Davida Bowie), Radioheada, PJ Harvey, U2, Nirvane, The Strokesa, Weezera, Pavementa i drugih. Kurt Kobejn (Kurt Cobain) je jednom prilikom izjavio da pesma poput „Smells Like Teen Spirit“ bez inspiracije Pixies-ima ne bi nikada ni nastala. Činjenica je da su Pixies autori indie rok klasika poput „Debaser“, „Here Comes Your Man“, „Monkey Gone To Heaven“, „Gigantic“ i „Where Is My Mind?“.

Pixies-i su osnovani 1986. godine kada su Čarls Tompson (Charles Thompson alias Black Francis) i Džoi Santjago (Joey Santiago), dvojica prijatelja studenata sa fakulteta u Masačusetsu, tražili basistu koji voli Hüsker Dü i Peter, Paul And Mary. Prema legendi, na oglas se tada javila Kim Dil (Kim Deal) iako bas nije ni posedovala, a kamoli znala svirati isti. Sastav je zatim svojim članstvom zaokružio Dejvid Lavering (David Lovering) i priča o Pixies-ima je mogla krenuti. Tih je godina, odmah u startu, nastala i bezvremenska pesma „Here Comes Your Man“, jedan od njihovih najvećih hitova. Nakon uspešnog albuma Surfer Rosa koji je producirao cenjeni Stiv Albini (Steve Albini), Pixies su definitivno osvojili Veliku Britaniju, i tu su već postojale naznake da će sastav biti popularniji u Evropi nego u državi iz koje potiču.

Godine 1993. nastupila je duga pauza u delovanju Pixies-a, koja će se nastaviti tek 2004., 11 godina kasnije. Tada Pixiesi kreću na turneju, sviraju mnogobrojne koncerte, velike evropske festivale, a sve je propraćeno hvalospevima kritike i beskrajnom srećom fanova. U međuvremenu je nastupila još jedna kraća pauza, a danas Pixies sviraju u punim dvoranama i zauzimaju glavne bine velikih open-air festivala. Jedna od tih bina sledećeg leta biće i glavna bina INmusic festivala. Važno je napomenuti da je evropska turneja Pixiesa rasprodana, a njihov nastup na INmusicu koji će se održati od 23. do 25. juna na Otoku mladosti je definitivno prilika koja se ne propušta!

Božićni paketi INmusic festivala u kojem se nalazi festivalska ulaznica, majica, dva Ožujska piva kao i vaučer OTP banke u vrednosti od 100 kuna mogu se naručiti putem Tisak Media Webshopa po ceni od 329 kuna dok se regularne ulaznice mogu kupiti putem sistema Entrio po ceni od 299 kuna.

(Visited 96 times, 1 visits today)