Legendarna grupa Smak u Kombank Areni


Smak @ Kombank arena, BeogradGrupa Smak, jedna od najvažnijih u istoriji ovdašnje rok muzike, odžaće dugo očekivani koncert u Kombank Areni (Beogradska Arena) u originalnoj postavi iz sedamdesetih: Radomir Mihajlović Točak, Boris Aranđelović, Zoran Milanović i Slobodan Stojanović Kepa.

Za one koji do sada nisu znali, grupa Smak dobila je ime po dramskom kolažu koji se u vreme kada je grupa nastala izvodio i u Kragujevcu, a koji je bio posvećen streljanju đaka u Drugom svetskom ratu. Sem toga, SMAK je i skrećenica za „Samostalni muzički ansambl Kragujevac”.

Mešajući hard i progresivni rok, uz povremene džez, bluz i srpske etno motive, kragujevački sastav je prvencem „Smak“ (1975) postao jedno od najcenjenijih imena jugoslovenske rok scene sedamdesetih, a sa drugim hit albumom „Crna dama“ (1977) jedini su na kratko uspeli da se donekle približe popularnosti neprikosnovenog „Bijelog dugmeta“.

„Crnu damu“ i treći album „Stranice našeg vremena“ (1978) bend je snimio i na engleskom jeziku za neuspešan pokušaj proboja na inostrano tržište, a posle slabo primećenih izdanja „Rock cirkus“ (1980) i „Zašto ne volim sneg“ (1981), „Smak“ je prestao sa radom usled promenjene muzičke klime nailaskom novog talasa.

„Smak“ se okupio za loše primljen album „Smak ’86“ (1986), a poslednje izdanje sa originalnim pevačem Borisom Aranđelovićem i basistom Zoranom Milanovićem bio je snimak koncerta u beogradskom Sava centru na kasetnom izdanju „OdLIVEno“ (1992).

Sa novim pevačem Najdom i prvi put bez klavijatura u postavi, koje su u prvoj fazi rada benda svirali naizmenično Laza Ristovski, Miki Petkovski i Tibor Levaj, „Smak“ je snimio „Bioskop Fox“ (1995), živi „Live Without Audience“ (1997) i „Egregor“ (1999), a bend je uskoro posle toga prestao sa radom.

Posredstvom YouTube kanala nedavno je usledila i zvanična najava uz otkrivanje nekih od pesama čije izvođenje se može očekivati na koncertu. Pomenuti „stari-novi“ repertorar sastavljen je od numera kao što su „Šumadijski blues“, „Ljudi nije fer“, „Profesor“, „Daire“ i „Crna dama“.

Zanimljivo je i da se u najavljenoj postavi benda nalazi pevač Dejan Najdanović Najda, te se može očekivati i njegovo gostovanje uz prethodno potvrđenog Borisa Aranđelovića.

Duh Smaka, pečat je jednog vremena, on prodire u slušaoca, izvlačeći iz njega najfinije osećaje.

Posetite prestonicu 29. decembra i ako niste do sada, doživite Smak!

Koncert će početi u 20.30h, a organizuje ga agencija “Music Star Production”.

Karte se mogu kupiti po sledećim cenama: 1.500 dinara (parter), 2.200 dinara (nivo 200 prve kategorije), 1.800 dinara (nivo 200 druge kategorije) i 1.200 dinara (nivo 400).

(Visited 115 times, 1 visits today)