Legendarna grupa Kultur Shock na rokenrol splavu “Lađa”!


Kultur ShockLegendarna grupa Kultur Shock nastupiće u sredu na beogradskom rokenrol splavu Lađa. U toku svoje evropske turneje i promocije novog EP-a gostovali su 24.8. na Lastovo Otok Glazbe festivalu (Lastovo HR). Večeras su na Špancirfest-u u Varaždinu, 28.8. na Kunigunda festivalu u Velenju, 30.8. na Trainstation Squat-u u Kranju i 31.8. na Zmaj ma Mlade festivalu u Postojni.

Ko su zapravo Kultur Shock? Legitimno pitanje čak i za najtvrdokornije fanove legendarnog art-punk benda iz Sijetla… Pevač iz Sarajeva, bivša pop zvezda koji je preživeo četverogodišnju opsadu u svom gradu i postao američki socijalni radnik, učitelj i umetnik. Bugarski gitarista koji je prebegao sa svojim najboljim prijateljem dok su bili na turneji i postao uspešan američki biznismen i porodični čovek. Bubnjar koji je usavršio ritmove od balkana do Brazila, a deli svoje vreme između nekoliko muzičkih projekata, matičnog benda i njegove mlade porodice u Njujorku. Multi-instrumentalistkinja iz Detroita koja donosi ciganski osećaj neprestano putujući svetom na različitim muzičkim projektima. Lokalni basista koji balansira svoj zanat i posao, uz muziku i njegovu rastuću porodicu. Avangardna virtuoskinja na violini iz Tuksona koja donosi veštinu i dušu tradicionalnih balkanskih melodija.

Kultur Shock

Kroz zadnjih 16 godina postojanja ovaj sekstet je promešao sve žanrove; od tradicionalnog „kafanskog“ sevdaha preko sulude kombinacije punka, balkanskog etna, ciganskog folklora i prljavog rock’n’rolla došavši do vlastitog unikatnog zvuka koji se ne može više strpati u nijednu fioku. Iako su ih oduvek upoređivali sa System of a Down, koji su takođe njihovi poštovaoci, posebno njihov frontmen Serž Tankijan (Serj Tankian), kao i povremenim partnerima s turneja Gogol Bordello, oni se danas teško mogu upoređivati jer je Kultur Shock razvio svoj specifičan balkansko-zapadnjački stil koji se ne može nikako uniformisati, čak niti ugurati u postojeće žanrovske obrasce. Socijalno svesni i društveno angažovani, oni stvaraju muziku koja znači više od puke zabave. Precizno detektirajući atribute današnjeg globalnog sela, bez dlake na jeziku pričaju o nepravdama i nejednakostima, ugroženim radnicima i imigrantima, beskrupuloznom bankarskom, korporativnom i političkom establišmentu, srednjoj klasi pritisnutoj „štednjom i racionalizacijom“, rastućem nacionalizmu i fašizmu u globalnim okvirima, perverznoj mutaciji demokratije u teokratiju, kao i svemu onome što svakodnevno osećamo kao deo 99% većine, ali obavezno sa slatko-gorkim ukusom sevdaha ne zaboravljajući svoje korene i uticaje.

Kultur Shock

Upravo su izdali svoj sedmi studijski snimak, EP sa pet novih pesama pod nazivom „Tales of Grandpa Guru Vol.1“, njihov najambiciozniji i politički najotvoreniji materijal do sada. Snimljen ovog proleća u saradnji sa dugogodišnjim saradnikom, legendarnim producentom Džekom Endinom (Jack Endin), ovaj maksi singl je drska ocena sveta i civilizacije koja je izgubila samu sebe. Preuzimajući ulogu futurističkog pripovedača Djeda Gurua, pevač Gino Srđan Yevdjevich kao da utelovljuje Ziggyja Stardusta koji promišljava svet „Blade Runnera“.

S toliko toga što se ima reći o problematičnoj današnjici, EP u trajanju od samo pod 20 minuta može se činiti kao čudan izbor za Kultur Shock. Ipak, taj kratki format je idealan i nameran, bend je uhvatio osećaj upravo u trenutku kad se on događa. „Tales of Grandpa Guru Vol.1“ je znak vremena u kojem više ne postoje znakovi da nas vode. Singlovi poput „Stop the Disco“, „Racist Song“ i „Panic“ sami za sebe najbolje govore o tome.

Iako stacionirani u Sijetlu u SAD, česti su gosti evropskih pozornica, pa će tako nakon izvrsnih julskih festivalskih nastupa u Francuskoj, Sloveniji i BiH, ove sedmice ponovno pohoditi naše krajeve i nastupiti na beogradskom splavu “Lađa”. A za sve one koji ih još nisu upoznali, tu su preporuke i njihovih slavnih poštovalaca Bila Goulda (Bill Gould), basiste Faith No More i njihovog prvog izdavača (KoolArrow Records), Krista Novoselica iz Nirvane, kao i legendarnog Džela Biafre (Jello Biafra) koji je za njih izjavio: „Kultur Shock su zapravo ono kako bi trebalo da zvuči pravi punk-rock.“

(Visited 90 times, 1 visits today)