Led Zeppelin na sudu zbog pesme „Stairway to Heaven“


Led ZeppelinGrupa Led Zeppelin ide pred sudiju nakon što su pronađene sličnosti između njihove pesme „Stairway to Heaven“ i pesme „Taurus“ sastava Spirit.

Spor oko autorskih prava za pesmu „Stairway to Heaven“, koji je podneo Majkl Skidmor (Michael Skidmore) zastupnik pokojnog Rendija Vulfa (Randy Wolfe), gitariste benda Spirit poznatijeg kao Rendi Kalifornija, završiće pred sudijom.

Ovaj slučaj datira još iz 2014. godine kada je Majkl Skidmor, koji je zadužen za Vulfovu zaostavštinu, tužio Led Zeppelin, tvrdeći da je bend ukrao intro pesme „Stairway to Heaven“ iz 1971. godine, od sastava Spirit i njihove pesme Taurus“ iz 1968. godine. Ove dve grupe su imale nekoliko nastupa zajedno između 1968. i 1970. godine, a Led Zeppelin su, kako se izveštava, svirali miks pesama, među kojima se našla i pesma sastava Spirit – „Fresh Garbage“, pesma koja se pojavila na istoj LP strani kao i pesma Taurus“, tokom njihove prve turneje po Sjedinjenim Američkim Državama.

U februaru, ovaj slučaj je preuzeo federalni sud u Kaliforniji, gde je advokat koji zastupa Led Zeppelin zatražio od Gerija Klausnera, sudije Okružnog suda Sjedinjenih Američkih Država, da odlučuje u svoju korist ali bez odlaska na suđenje. Međutim, sudija je odlučio da su ove dve pesme dovoljno slične, da to iziskuje saslušanje pred porotom. Suđenje je zakazano za 10. maj u Los Anđelesu.

U svojoj presudi, advokat je pronašao da su ove dve pesme u velikoj meri slične i istakao je da obe pesme koriste zajedničku hromatsku progresiju od četiri akorda. Dodao je: „Sličnosti ovde nadilaze osnovnu strukturu, a to se može sagledati na početku pesama, opadajućim bas linijama koje se ponavljaju u obe pesme dva puta i kratkim prelazom između.“

Sud smatra da je ovde pronađeno dovoljno sličnosti i kako bi se zaštitila autorska prava, ovaj slučaj će se nastaviti pred porotom. Zastupnik grupe Led Zeppelin odbio je da komentariše ovaj događaj, prenosi magazin Rolling Stone.

(Visited 688 times, 1 visits today)