Kultni sastav Wovenhand sutra u Beogradu, u četvrtak u Novom Sadu (nagradna igra)


wovenhand01Čuveni američki bend Wovenhand održaće koncert u sredu, 17. maja, u sali Amerikana Doma omladine Beograda, a dan kasnije, u četvrtak, 18. maja, posetiće i Novi Sad (Firchie Think Tank Studio).Dejvid Judžin Edvards (David Eugen Edwards), jedan od najznačajnijih autora američke alternativne scene, dolazi u Srbiju sa svojim bendom Wovenhand nakon 6 godina pauze u organizaciji koncerte agencije Rock svirke. Zahvaljujući koncertima koji su pre intezivno spiritualno putovanje nego običan muzički događaj, u našoj zemlji ima gotovo božanski status.

O svom muzičkom odrastanju i uticajima Dejvid kaže: “Pevao sam u crkvi u dečjem horu. Najpre sam svirao violinu, pa onda klavir i potom bubnjeve, dugi niz godina… da bih konačno otkrio gitaru. Kultura Indijanaca je oduvek uticala na mene na toliko mnogo načina tokom mog života. Da znate da baš jeste.
Kada sam stvarno počeo da slušam i tragam za muzikom, dohvatio sam se odmah najtežih stvari. Ne samo iz roka, mislim, već i iz svih drugih oblika muzičkog izražavanja. Od drevne indijanske do starovremske muzike sa planina, sa kojom sam najbliži, pa sve do afričke, ciganske, persijanske i istočno-indijske. Baš sve sam slušao, u stvari. Uvek sam tražio i voleo ono što nazivaju tradicionalnom muzikom, sa svih strana Zemlje, iz svih ljudskih plemena i na svim jezicima.”

Intervju u intergralnom obliku, koji su sa Dejvidom Judžinom Edvardsom uradili Dragan Ambrozić i Zorica Kojić, možete pročitati u sutrašnjem (sreda) broju dnevnog lista Danas.

wacky-blues-professors

Kao predgrupa na oba koncerta nastupiće bend Wacky Blues Professors iz Ljubljane, koji su ostavili fantastičan utisak na nedavno održanom Eurosonic showcase festivalu u Holandiji, gde je između ostalih svoje učešće uzeo pre tri godine i Repetitor, odakle je krenuo u svoj meteorski uspon u Evropi. Njihova muzika je eksplozivna mešavina bluza, fanka i psihodeličnog roka.

Ulaznice se za beogradski koncert mogu kupiti u pretprodaji po ceni od 1600 dinara na prodajnim mestima Eventima, Gigstixa, DD Ticketsa, kafića Zaokret, kao i u Felix Shopu (TC Sremska, I sprat), a na sam dan koncerta za ulaznicu je potrebno izdvojiti 1900 dinara. Za koncert u Novom Sadu se mogu kupiti na prodajnim mestima Eventima, Gigstixa i DD Ticketsa po ceni od 1300 dinara, a na sam dan koštaće 1600 dinara. Satnica za oba koncerta: 20h – otvaraju se vrata kluba/sale, 21h – Wacky Blues Professors, 22h – Wovenhand.

Podsećamo da će pre veoma iščekivanog beogradskog nastupa Wovenhanda od 20 časova u holu ispred sale Amerikana biti otvorena atraktivna izložba fotografija autora Nemanje Đorđevića pod nazivom “Iskrenost”.

wovenhand-photo-nemanja-djordjevic

Nova izložba Nemanje Đorđevića inspirisana likom i delom Davida Eugena Edwardsa zvanični je (prateći) deo predstojećeg koncerta i odobrena je od strane benda. Posetioci koncerta imaće priliku da pogledaju dvadesetak radova koje je Nemanja načinio na poslednjoj balkanskoj turneji Wovenhanda, ali i fotografije iz prvobitne faze benda nastale pre 8 godina. Izložba će biti otvorena do 21. maja pa je mogu posetiti svi oni koji budu želeli i u danima nakon koncerta. Nemanja je urednik muzičkog sajta Balkanrock.com, a rok fotografijom se aktivno bavi preko deset godina. Iza sebe ima više samostalnih i grupnih izložbi.

Wovenhand u Srbiji promoviše aktuelni, osmi album Star Treatment, koji je snimljen u legendarnom studiju Electrical Audio Stiva Albinija (Steve Albini) u Čikagu pod inženjerskom palicom Sanforda Parkera (Sanford Parker), koji je takođe radio i na njihovom prethodnom albumu iz 2014. godine, Refractory Obdurate.
„Ovde ima mnogo slojeva, kao i uvek. Ja sam obratio pažnju na zvezde na nebu i u literaturi, a ta tema je zastupljena i na albumu.“ – rekao je Edvards o albumu.

Muzika benda Wovenhand organska je mešavina neofolka, postroka, panka, alternativnog kantrija i drugih mističnih zvukova sa margina rokenrola. Edvardsov bogat i sugestivan vokal, oduvek je bio pokretačka snaga njegove muzike, ali zanimljivo je i njegovo tretiranje instrumenata koje pretvara u posebne uređaje magiče energije i lepote, koje mnogi ljudi smatraju relikvijama, bilo da se radi o bendžu, manje poznatim folk instrumentima iz čitavog sveta ili električnim gitarama

Wovenhand su započli svoju karijeru istoimenim debi albumom iz 2002. godine, u trenutku dok je Edvardsov glavni bend 16 Horsepower bio još uvek aktivan. Od oživljavanja muzike benda 16 Horsepower devedesetih godina, čiji se uticaji prepoznaju na ranijim Wovenhand izdanjima, Edvardsova muzika je zadržala svoju “nebesku težinu” i dalje je nastavila da evoluira.
Trenuta postava benda je: Čak Frenč – gitara (Chuck French), Nil Kinir – bas gitara (Neil Keener ; Planes Mistaken For Stars), Ordi Garison – bubanj (Ordy Garrison), a novi član koji se pridružio i svira klavir je Metju Smit (Matthew Smith; Crime & The City Solution).

Edvardsov rad u Wovenhandu i legendarnom bendu 16 Horsepower uticao je i nadahnuo generacije muzičara širom muzičkog sveta.

Koncertna agencija RockSvirke i Wovenhand vas nagrađuju. Tri čitaoca koji budu brzi i tačno odgovore na pitanje dobiće po jednu ulaznice za beogradski i novosadski koncert. Odgovor je potrebno napisati u komentaru (takođe i grad za koji se javljate) ispod ovog teksta do sutra i 16 časova (Napomena: direktno na sajtu, ne na fejsbuku; takođe molimo da se jave samo oni koji planiraju da idu, kako neko ne bi bio uskraćen za nagradu. U pitanju je spisak, tako da će isključivo moći da uđu osobe koje su nagradu dobile).

Nagradno pitanje: „Navedite ime izložbe i njenog autora koja će biti postavljena u Domu omladine uoči koncerta benda Wovenhand u Srbiji?“

Ukoliko imate problema s postavljanjem komentara, molimo da pošaljete odgovor mejlom na office@rocksvirke.com. S dobitnicima će biti kontaktirano mejlom, a na našoj fejsbuk strani objavićemo njihova imena.

  • Foto: Nemanja Đorđević

Wovenhand online:
https://wovenhandband.com/
https://www.facebook.com/wovenhandofficial/
https://www.instagram.com/wovenhandband/
https://wovenhand.bandcamp.com/
https://itunes.apple.com/us/artist/wovenhand/id286610498

http://www.deezer.com/artist/132120

(Visited 173 times, 1 visits today)