Kultni album grupe The Beatles “Abbey Road” doživeo reizdanje


Povodom jubilarne brojke kojom se obležava značajnih 50 godina od objave ovog albuma, svetlo dana je ugledala njegova specijalna edicija – “Abbey Road Anniversary Edition”, koja je dostupna u raznim verzijama (CD, vinil, digitalno…).

Reizdanje uključuje novi stereo-mix albuma, uzet direktno iz originalnih traka studijskog sessiona, za čiju “novu” produkciju je bio zadužen Giles Martin, sin “petog člana” grupe, Sir Georgea Martina, u saradnji sa Samom Okellom.

Pre tog 26. septembra 1969. godine, Abbey Road bila je samo jedna obična ulica ispred prostorija londonskog studija tada u vlasništu diskografske kuće EMI. Oni naverniji fanovi su možda bili svesni da se već tada slavna The Beatles četvorka kreće oko te lokacije i radi na novom albumu, no to je bilo vreme kada se nije pridavala značajna važnost samim studijima u kojima se snimaju pjesme.

Malo ko je tada hteo osvestiti i činjenicu da bi Abbey Road mogao biti poslednji album koji će slavna četvorka snimiti zajedno, kao i da će jedan običan pešački prelaz postati jedna od svetski poznatih turističkih atrakcija, zahvaljujući fotografiji s naslovnice albuma. No, istorija je ispisana te odzvanja i 50 godina kasnije.

Abbey Road je za liverpulski sastav bio 11. studijski album i poslednji koji su snimili zajedničkim kreativnim snagama. Naime, album čije izdavanje je usledilo kasnije – Let It Be, većinski je snimljen pre ovog albuma. Iako mu u periodu objave generalna kritika nije bila naklonjena, upravo se Abbey Road smatra muzičkim remek-delom The Beatlesa.

(Visited 44 times, 1 visits today)