Kralju, srećan rođendan…


Elvis PresleyAko neko vlada pop i rock scenom 21 godinu, iza sebe ostavi kapital vredan 5 milijardi dolara, 800 miliona prodatih ploča, 56 zlatnih singlova, 14 zlatnih albuma, 31 film, 107 pesama na Bilbordovoj listi, 18 No.1 hitova i 62 miliona obožavalaca (registrovano 1977. godine) onda to može biti samo Elvis Prisli!

Bio je jedna od najbitnijih ličnosti svetske muzičke industrije. Svojim prepoznatljivim glasom, zavodničkim njihanjem kukova i milionima prodatih ploča stekao je titulu kralja rokenrola koji je i nakon smrti popularan kao i u svojim najboljim danima.

Elvis Aron Prisli rođen je 8. januara 1935. godine u siromašnoj porodici iz Misisipija. Njegov brat blizanac rođen je mrtav, pa je Elvis odrastao kao jedinac, u veoma siromašnoj i strogoj religioznoj porodici. U Memfis se preselio 1948. godine, a krajem 1953. godine, u studiju prijatelja, snimio je pesmu posvećenu majci, koja je dugo bila privatno vlasništvo, a danas je veoma vredan unikat. Njegovi prvi singlovi „That’s All Right, Mama“ i „Blue Moon Kentucky“, imali su veliku lokalnu popularnost, a njegov stil oblačenja, muzika i pokreti označili su nastanak rokenrola. Njegovo kretanje na sceni za ono vreme bilo je skandalozno pa je za tadašnje konzervativno društvo Elvis je bio oličenje lošeg momka koji kvari omladinu. Iako je njegov prepoznatljiv ples ustvari bio izazvan strahom usled kog su mu podrhtavale noge, brzo je shvatio da u tome postoji neka privlačnost pa je taj svoj strah razradio i pretvorio u legendu. Pauza u karijeri desila se silom prilika, zbog odsluženja vojnog roka od 1958. do 1960. godine a kada se vratio, muzika i njegova karijera je uveliko postala veoma unosan biznis.

Prisli je jedini pevač tog vremena koji je prodavao albume u nekoliko miliona primeraka, imao je i uspešnu glumačku karijeru tokom koje je snimio 31 film, uglavnom mjuzikle. Ubrzo je Elvis izdao i prvi album, nazvan jednostavno „Elvis Prisli“.

Muzika je bila njegov život, i bio je više nego ušpesan u tome, ali kako u životu to obično bude, jedan veliki uspeh kakav je Elvis imao, morao je biti propraćen i nekim neuspehom. Za njega, to je bio emotivni život. Kao jedinac bio je vrlo privržen majci, a sa ženama nikada nije uspeo da uspostavi zdrav odnos. Mnoge njegove pratilje nisu mu bile čak ni ljubavnice, a i mnogo kasnije, njegova supruga Prisila Prisli, izjavila je da Elvis nikada nije bio previše zainteresovan za seks. Njegova slava je počela da bledi šezdesetih godina. Do tada verna publika, počela je da smatra njegove filmove staromodnim, a na muzičkoj sceni pojavile su se još neke zvezde, koje su nudile drugačiji stil, poput Dorsa i Grejtful Deda. Ipak, to ga nije sprečilo da i dalje pravi hitove, naprotiv, upravo su u to vreme nastali „Viva Las Vegas“, „A Little Less Conversation“, „In the Ghetto“, „Suspicious Minds“.

{youtube}SBmAPYkPeYU{/youtube}

Privatni problemi počeli su da izlaze na površinu, zavisnost od lekova, nezadovoljstvo filmskom karijerom, bračni problemi. Sve to rezultiralo je lošim koncertima. Tačka sa koje više nije bilo povratka predstavlja definitivni razlaz sa suprugom Prisilom. Razvod je označio početak definitivnog prepuštanja sudbini i drogama. Bio je svestan da se lagano ubija uzimanjem silnih pilula, ali nije mogao protiv toga da se bori. Život mu se činio preteškim. Imao je na milione obožavalaca, ali se on osećao usamljenim. Bio je navučen na sedative, antidepresive i tablete za spavanje. Ponekad bi se toliko nakljukao sedativima da je jedva disao. Uzimao je kvejlud, koji je u Holivudu bio poznat kao ljubavna droga. Koncerti su mu često bili prave katastrofe, ponekad bi reči svojih hitova morao da čita sa tabli koje su držali pomoćnici, a često je pričao nepovezano.

Ipak, sve ono sto je uradio za muziku bilo je i više nego dovoljno da mu obožavaoci oproste sve. Poslednji javni nastup imao je 26. juna 1977. godine, a umro je 16. avgusta iste godine u svom domu u Grejslendu.

I danas, 77 godina nakon njegovog rođenja i 35 godina posle smrti, titula kralja rokenrola koja mu je dodeljena ni jednog momenta nije bila ugoržena.

Džon Lenon rekao je „Pre Elvisa nije bilo ništa“ i upravo zbog toga, sve ono što je on bio i ostao…neponovljivo je.

(Visited 153 times, 1 visits today)