Kraj legendarnog benda INXS


Inxs_1Jedna od prvih asocijacija na Australiju, rock’n’roll, ’80-te, MTV,  bend INXS se definitivno raspao, 15 godina posle samoubistva pevača Majkla Hačinsa (Michael Hutchence), prenose lokalni mediji.

Bend nakon Hačinsove smrti nije uspeo da povrati ni delić stare slave. Njegova harizmatičnost bila je zadivljujuća. Pevač je pronađen mrtav u hotelskoj sobi u Sidneju 1997. godine. Sa  bendom je kasnije nastupalo više pevača, uključujući i Terensa Trenda Darbija (Terence Trent D’ Arby), australijskog rokera Džimija Barniza (Jimmy Barnes) i DžejDi Forčna (JD Fortune), s kojim su najduže sarđivali. U toj postavi gostovali su i u bašti beogradskog SKC-a (prvobitno je zakazan Tašmajdan ali je prodaja ulaznica bila loša), 2007. godine.

Bend INXS je  tokom ’80-ih i ’90-ih  godina prošlog veka bio jedan od najpopularnijih u svetu. Osnovan  je 1977. u Pertu i u karijeri je prodao oko trideset miliona nosača zvuka. Iznenadna objava o prekidu rada, uz zahvalnost porodicama i fanovima, saopštena je na koncertu u Pertu, gradu iz kojeg su potekli.

Džon Faris (Jon Farriss) obavestio je o tome obožavaoce uz komentar „plače mi se“, pre nego što je grupa izvela jedan od svojih najvećih hitova „Need You Tonight“. Pevač Rob Tomas (Rob Thomas) iz grupe „Matchbox 20“ koja je nastupila u Pertu sa INXS-om, na Tviteru naveo da će mu nedostajati INXS. Kako kažu, želeli su da stanu u trenutku dok su još na vrhu i to su i učinili – „Original Sin“ iz 2010. dospeo je na prvo mesto Billbordove dens liste.

13. novembra na svom oficijelnom sajtu, napisali su da će njihova muzika svakako živeti i da će oni uvek biti deo toga.

Tokom karijere, bend INXS je izdao dvanaest studijskih albuma, tri LIVE albuma i ogroman broj singlova i kompilacija. Samo u Americi prodali su preko petnaest miliona ploča i time postali treći australijski najprodavaniji bend u USA, iza AC/DC i Bee Gees. Bend je osnovan u Sidneju, Australija, davne 1977. godine, na dan smrti Elvisa Prislija (Elvis Presley). Grupa je nastala od članova radničke klase, a u vremenu u kojem su delovali stvorili su jedinstveni zvuk i svojom novom kombinacijom pristajali uz najveći krug obožavatelja svih stilova, od popa, sinti popa, nju vejva, roka do densa. Uz sve to, bili su iz Australije, u vremenu kada je svetom dominirala muzika iz Velike Britanije i Amerike, zbog čega su bili još zanimljivije ime na muzičkoj paleti. Upravo navedeni razlozi pomogli su bendu INXS da do kraja ’80-tih postigne međunarodni uspeh, a njegovi članovi da postanu svetske suprezvezde.

INXS je jedan od retkih bendova koji je uspeo da preživi prelazak iz ’80-tih u ’90-te. Prodaja njihovih albuma držala se na solidnoj visini svih tih godina i bend je nastavio da snima i nastupa pred svojom vernom publikom tokom čitavih ’90-tih, sve dok tragična i pomalo nerazjašnjena smrt frontmena 1997. godine nije dovela i do njihovog kraha.

Poslednju postavu INXS su činili: Geri Birs (Garry Gary Beers) – bas gitara, dupli bas, Endru Faris (Andrew Farriss) – gitara, klavijature, Džon Faris (Jon Farriss) – bubnjevi, klavijature, Tim Faris (Tim Farriss) – vodeća gitara, Kirk Pengili (Kirk Pengilly) – ritam gitara, saksofon, prateći vokal, Ciaran Gribin (Ciaran Gribbin) – vokal.

Ostaće upamćeni po pesmama „Don’t Change“, „The One Thing“, „Love Is (What I Say)“, „Mystify“,“ Devil Inside“, „New Sensation“, „Original sin“, „Need you tonight“, „Mediate“, „Disappear“, „Suicide Blonde“  i naravno, neprevaziđenom, ujedno i poslednjem hitu Majkla Hačinsa -„Elegantly wasted“.

(Visited 66 times, 1 visits today)