Kornelije Kovač: podseća na konkurs za „Festival Omladina Subotica“


festival_omladina_su„U ime ‘Festivala Omladina Subotica’ pozivam sve mlade autore, kompozitore, tekstopisce, aranžere,  muzičare, jer se se festival vraća u velikom stilu!“ – kaže Kornelije Kovač, jedan od promotera i organizatora festivala u video poruci postavljenoj na Youtube-u, a o čijem konkursu ste bili blagovremeno obavešteni na našem sajtu.

Ovaj festival nekada je bio jedan od najznačajnih u Jugoslaviji. Ideja osnivača bila je da se napravi „nešto drugo“ u odnosu na tadašnje srodne događaje. Prvi festival mladih kompozitora i izvođača „Omladina“ održan je 1961. godine, kada je prvonagrađeni bio baš Kornelije Kovač. Ubrzo je postalo jasno da je zaista stvoreno to „nešto drugo,“ jer su se tokom narednih trideset godina na njemu pojavili Bora Đorđević, Kemal Monteno, Idoli, Jadranka Stojaković, Josipa Lisac, Indexi, Film, Piloti, Pekiška Patka, KUD Idijoti, Majke, Galija, Zafir Hadžimanov, Bisera Veletanlić, Đorđe Balašević. I to su tek neka od imena koja su muzičku istoriju ovih prostora počeli da pišu na ovom mestu.  

Poslednji put Festival je održan 1990. godine kada je nagradu žirija, publike i novinara dobio bend Deca Loših Muzičara.  
Kažu da je Subotica bila poznata po festivalu „Omladina,“ a ne festival po Subotici. Sa željom da vrate nekadašnji značaj „Omladini“, ogranizatori su prošle godine napravili retrospektivnu seriju koncerata, a ove godine festival je osavremenjen i spreman da lansira buduće legende od 07. do 09. decembra 2012. godine.

Pozivamo sve iz zemalja regiona uključujući Sloveniju, Hrvatsku, Makedoniju, Bosnu, Srbiju naravno, da autori šalju svoje radove i da se onog trenutka kad dođe decembar svi zajedno družimo sa kvalitetnom muzikom, sa sjajnim izvođačima, kao što je i nekad billo, a nadam se da će sad biti još bolje“ – kaže Kovač.

(Visited 90 times, 1 visits today)