Koncertima i žurkama za opstanak Akademije!


Akademija - logoAkademija i ove sedmice nastavlja sa autentičnim programskim sadržajima u okviru akcije „Sačuvajmo Akademiju“, tako da će već u sredu 19. januara nastupiti punk-rock freestyle comedy grupa San debelih žena, u četvrtak 20. januara održaće se Velika Dark-Gothic-Electro žurka za Akademiju, na kojoj će muziku puštati svi značajniji predstavnici domaće „mračne“ scene: DJ Bogi, DJ Dark Energy, DJ Elder, DJ Black Cypher, DJ Subject Zero, DJ Bamhazard, DJ duo Akasha & Nenad B., DJane Angie i DJ Android, a tokom noći biće izveden specijalni performans gothic-fusion trbušnog plesa by Katia.

U petak 21. januara očekuje vas Veliki koncert podrške Akademiji, na kojem će svirati headlineri beogradskog garažnog zvuka Kazna za uši, funk-rock sastav Figlio di puttana i rock-americana-country-blues grupa Ventolin u Velikom klubu, kao i alternativni sastav Organic toy u Malom klubu! Oko ponoći u Malom klubu počinje Kilamandžaro žurka podrške, uz nastup Senores Funkees kolektiva (psychedelic, techno. chill out) i Beat Maniacs dua (minimal, techno, chill out).

U subotu 22. januara u Velikom klubu svoj doprinos za očuvanje Akademije daće i Samostalni referenti, jedini aktivnan beogradski ska bend i jedini bend van engleskog govornog područja čije su pesme uvrštene na web sajt Strummerville fondacije, koju su osnovali porodica i prijatelji legendarnog Džoa Stramera, frontmena grupe The Clash. Bend ovom prilikom slavi i svoj 15. rođendan, a nakon decenije i po aktivnog sviranja za ovu godinu najavljuju svoj debi album. Gosti koncerta biće King calypso sound system (reggae, dancehall, ragga, jungle) iz Lazarevca, a podršku ce pružati DJ Omla. Iste večeri u Malom klubu drum’n’bass/dubstep pustaće Damian selecta sa gostima.

U nedelju 23. januara, u prepodnevnim satima, odigraće se sada već tradicionalna Muzička berza na Akademiji, a u večernjim časovima očekuje vas Dark night byDJ Gavra, rezidentsko veče najstarijeg prestoničkog serijala dark žurki kojim će biti pružena podrška najstarijem beogradskom klubu 🙂 I ovoga puta plešemo uz sjajan DarkWave, EBM i Electro muzički izbor DJ Gavre!

Ulaz na sve događaje biće besplatan!

Početak: 21h


Klub Akademija, jedan od simbola kulturne scene Beograda, nakon 50 godina postojanja, suočava se sa svojim nestankom, na osnovu sudskog naloga o iseljenju.

Detaljnije na: http://obavestenje2.blogspot.com

Novonastaloj situaciji protive se brojni građani i javne ličnosti, apeluje se na gradonačelnika Dragana Đilasa i gradske i državne vlasti da spreče zatvaranje kluba Akademija, a u toku je i potpisivanje peticije za opstanak ovog legendarnog mesta, koju su, između ostalih, svojim koncertima i žurkama u protekloj sedmici podržali Disciplin A Kitschme, Hornsman Coyote, Repetitor, Kill Me Laser, Bolesna Štenad i The Schtrebers, Codex d’n’b kolektiv, J-Rock DJ team, DJ Dark Energy, pesnici i pesnikinje okupljeni oko sajta www.poezin.net, kao i istaknuta beogradska umetnica, član ULUS-a, Irena Bijelić Gorenjak, svojom nedavno otvorenom izlozbom slika u art kafeu „Fleka“ na Akademiji.

Dosadašnje reakcije javnih ličnosti na kampanju za spas Akademije, među kojima su i Grant Hart (Husker Du), Rambo Amadeus, Koja (Disciplin A Kitschme), Cane (Partibrejkers), Uroš Đurić, Zoran Marinković (Bjesovi), Jelena Jevtović-Karamata (direktorka Poslovnog prostora Opstine Stari grad), Marko Živković (prodekan FLU) i mnogi drugi, možete pročitati na: http://reakcije.blogspot.com/

Peticija za očuvanje kluba je dostupna u art kafeu „Fleka“ na Akademiji i na: http://www.petitiononline.com/AKDMBG/petition.html

Fotografije Akademije pre i posle obnavljanja 2002. godine: http://www.akademija.net/remote/doc/AKADEMIJA%20radovi1.html


Samo u prva tri meseca klupske sezone 2010/11 na Akademiji je nastupilo oko 170 bendova i organizovano je oko 80 žurki, izložbe, promocije pisanih i muzičkih izdanja, berze ploča, video-projekcije, maskenbal…Nastupali su bendovi iz Beograda, ali i iz svih krajeva Srbije (Novi Sad, Ruma, Šabac, Sombor, Gornji Milanovac, Zrenjanin, Pančevo, Niš, Sonta, Senta, Valjevo, Sremska Mitrovica, Požega…), kao i bendovi iz Norveške, Nemačke, Rumunije, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Slovenije…

Muzičkim događajima, umetničkim performansima, izložbama i sličnim programskim aktivnostima i dalje oslobađamo duh Akademije! Program smišljamo u hodu i, kao i uvek, pozivamo sve kreativce da nam se pridruže! Svi koji žele da nastupe i direktno učestvuju u programu podrške Akademiji, mogu slobodno da se jave Vladi na 064/197-67-18 za Veliki klub, te Korkiju na 060/636-10-10 i Sinisteru na 062/ 550-868 za Mali klub 🙂

Apelujemo na javnost, novinare, umetnike, muzičare, sve koji shvataju istinsku vrednost ovog mesta, da stanu uz Akademiju, podrže ovu inicijativu i pomognu u nastojanju da se Akademija spasi od trajnog zatvaranja!

Tim Akademije se zahvaljuje svima koji podržavaju akciju očuvanja ovog mesta, značajnog ne samo za kulturu prestonice i Srbije, već i čitavog regiona!

(Visited 96 times, 1 visits today)