Koncert Prkosa Drumskog i (izmenevremena) u CK13 (nagradna igra)


Prkos Drumski @ CK13, Novi SadU novosadskom Omladinskom centru CK13 (Vojvode Bojovića 13), sutra, 10. novembra održaće se koncert benda Prkos Drumski uz podršku kantautora Nikole Neškovića (izmenavremena). U daljem tekstu učestvujte u nagradnoj igri.

Družina Prkos Drumski adresom pripada novosadskoj muzičkoj sceni, iako važeće članove ima na različitim meridijanima, od Beograda, Kraljeva, Kotora, čak do Njujorka. Kombinacija akustično-električnog zvuka, žanrovska fleksibilnost između neofolka, bluza i pop-rok muzike, autentičnost i toplina lirskog izraza, medijska samozatajnost, a naročito mešovita muško-ženska postava, čine ih netipičnom, gotovo endemskom pojavom na ovim prostorima, i šire.

Osnivač i vođa benda je Miloš Zubac, čovek koji je udario temelje poetici Prkosa Drumskog, na čijim pesmama, entuzijazmu i energiji je ovaj bend uspeo da prevali čitavu deceniju postojanja, neprestanog razvijanja i stalnih promena. Prvi među jednakima u družini, ostao je dosledan svojoj stvaralačkoj viziji i jedini je član sastava koji je učestvovao u svim inkarnacijama Prkosa Drumskog, iako danas nije jedini iz inicijalne postave benda.

Deset godina posvećenog rada i četiri albuma objavljena u Srbiji i Hrvatskoj učinili su ovaj nekonvencionalni sastav jednim od predvodnika nove autorske scene s prostora nekadašnje jugoslovenske države, kolektiva koji se sve više prepoznaje pod imenom – Novi Odmetnici. U proteklim godinama Prkos Drumski je često sarađivao i nastupao s kantautorima i pobratimskim bendovima poput Olovnog Plesa, Čopora, Ivana Škrabea i (izmenevremena).

Geografska razuđenost nije zaustavila petnaestak članova Prkosa Drumskog u zajedničkom poslu. Naprotiv, motivisala ih je na stvaranje nekoliko različitih oblika iste priče. Bazirana isključivo na autorskom radu i beskrajno uporna, grupa Prkos Drumski jednostavno je morala da privuče veću pažnju javnosti, ali ne toliko na kulturološki unazađenom domaćem terenu, koliko po belom svetu. Tako je kantautor i muzički publicista iz Engleske, Eki Kuni (Eddie Cooney), autor u visokotiražnom časopisu Rock ‘n’ Reel, tri godine zaredom dolazio u Novi Sad, ne bi li proveo vreme s članovima benda i svirao s njima na istoj sceni. O koncertima i albumima Prkosa Drumskog napisao je izuzetne tekstove u svojoj rubrici Continental Drift i tako predstavio novosadsku kulturu engleskim čitaocima.

U Omladinski centar CK13 grupa Prkos Drumski dolazi posle niza uspešnih koncerata u Novom Sadu. Nastupiće u sastavu: Miloš Zubac (gitara, glas), Tijana Sekulić (klavijatura, glas), Dragana Zubac (glas), Nevena Marić (gitara, glas), Ivan Seničić (gitara), Staša Kostić (violina, glas), Milovan Đuđić Džimi (slajd gitara), Petar Dabić (bas) i Nikola Vučetić (doboš).

Gost na koncertu je (izmenavremena), stvaralački alter ego Nikole Neškovića, jednog od najosobenijih kantautora današnjice, ne samo u Srbiji nego i u regionu. Magično ozračje (izmenevremena) dobrim delom dolazi iz nepovredive molitvene sprege između jednog čoveka i Apsoluta. Međutim, posebna dragocenost (izmenevremena) počiva u tome što se ovaj tihi čovek, uza sve svoje duboko verski prožeto osećanje sveta, nije odrekao starih, nedoktrinarnih uticaja. Naprotiv, velikodušno ih je sve do jednog prelio u hrišćanski sasud svoje bujne stvaralačke ličnosti. Nepregledna američka prostranstva ostala su voljeni predeli njegovih stihova i posle prosvetljujućeg susreta, a veliki lovci na Boga drugačije hrišćanske konfesije, poput Džonija Keša i Dejvida Judžina Edvardsa, postali su istinski heroji koji kao Neškovićeva starija duhovna braća promiču širokim prerijama njegovog zaumnog sveta. Cela indijanska civilizacija u nestajanju ukorenila se u njegovom slovenskom biću. A posebno mesto pripalo je Judžinu Rouzu, Serafimu u monaštvu, koji je iz svog zabačenog skita u čestarima Platine pronosio pravoslavnu veru po američkom tlu. Takva je Amerika, belačka, samo koliko i crnačka i starosedelačka, jednako spiritualna u psalmu, gospelu i indijanskoj obrednoj popevci, bila motiv za jednu od najboljih pesama (izmenevremena), a možda i jednu od najlepših koja je napisana i otpevana na srpskom jeziku u nešto poslednjih godina.

Postoji jedan dragocen video zapis u kojem Nikola Nešković i Tomislav Zorić iz Olovnog plesa tiho pevaju tu pesmu, “Do sna Amerike”, na grobu Milana Mladenovića. Simboličan čin posvete i dubokog naklona, utoliko više što je rafinirani lirski identitet (izmenevremena) umnogome zasnovan na Mladenovićevom novosimbolizmu, a u širem korpusu srpskog pesništva – na poetici Ivana V. Lalića i Branka Miljkovića od kojeg je Nešković pozajmio uvodne stihove za himničnu “Decu sunca”. Dosluh s Milanom Mladenovićem bitan je i zbog logičnog i opravdano podignutog mosta kojim (izmenavremena) povezuje novovalne autore iz osamdesetih s novoodmetničkom scenom u čijem je stvaranju Nešković učestvovao. Forma, sadržina i društveni okvir sasvim su drugačiji, ali suštinska srodnost postoji.

Nikola Nešković nastupiće u Omladinskom centru CK13 u svom karakterističnom kantautorskom maniru, uz akustičnu gitaru i usnu harmoniku.

(izmenavremena) nastupiće pre Prkosa Drumskog i izvešće izbor autorskih pesama, kako sa objavljenih albuma, tako i onih koje će publika moći da čuje prvi put.

U prokle četiri godine (izmenavremena) i Prkos Drumski često su nastupali zajedno. Nimalo neobično, ako znamo da su i Nikola Nešković i članovi Prkosa Drumskog deo regionalnog stvaralačkog kolektiva koji se sve više među ljubiteljima dobre autorske muzike prepoznaje pod imenom “Novi Odmetnici”.

RockSvirke će vam pomoći da se nađete u centru dešavanja. Prvih pet čitalaca koji tačno odgovore na nagradno pitanje dobiće po dve karte za najavljenu svirku.

Odgovor je potrebno napisati u komentaru ispod ovog teksta do sutra u 18h (direktno na sajtu, ne na fejsbuku; takođe molimo da se jave samo oni koji planiraju da idu, kako neko ne bi bio uskraćen za nagradu).

Prosto je kao i pitanje koje sledi za sve učesnike nagradne igre: Kako se zove regionalni kolektiv u kome se nalaze (izmenavremena) i Prkos Drumski?

Ukoliko imate problema s postavljanjem komentara, molimo da pošaljete odgovor mejlom na office@rocksvirke.com.

S dobitnicima će biti kontaktirano mejlom, a na našoj fejsbuk strani objavićemo njihova imena.

Koncert počinje u 22 časa, a karta je 200 dinara.

(Visited 63 times, 1 visits today)