Koncert JeuNS-a i Prkosa Drumskog u Studiju M


Prkos Drumski @ Studio M, Novi SadU nedelju, 21. oktobra u Studiju M održan je humanitarni koncert za Milomira Mumovića Mumeta, Novosađanina koji boluje od hronične insuficijencije bubrega i kome samo transplantacija bubrega u Rusiji može pomoći da ozdravi.

Operacija košta oko sedamdeset hiljada evra. Bio je to prvi koncert za Mumeta, a ovakvih koncerata će biti još, pošto se toliki novac ne može skupiti preko noći. S tim u vezi, potvrđeno je da će Prkos Drumski uskoro svirati još jedan koncert za Mumeta, u beočinskom kulturnom centru.

Nepopularan dan za kasni noćni izlazak sigurno je uslovio manju posetu, a ima nešto i u tipičnoj novosadskoj indolentnosti i neaktivizmu, iako ni jednom ni drugom bendu to nije nimalo smetalo. Svirali su posvećeno kao da se nalaze pred hiljadama, a ne desetinama ljudi.

JeuNS su nastupili prvi i suvereno su izveli svoj repertoar karakterističnih frankofonih pesama po kojima su odavno postali jedinstven sastav u Novom Sadu. Njihova pevačica Vanja temperamentno je plesala bez prestanka, svirala perkusije, pevala bez greške na vrhunskom nivou, najavljivala pesme i svojom izvođačkom harizmom vodila ovaj sjajan bend od prvog do poslednjeg tona. Glasom, stasom i sviranjem flaute, pratila ju je Zdenka, a momci iz benda su neprestano gradili dinamičnu zvučnu podlogu. JeuNS jesu grupa koja dosledno izvodi pesme drugih autora, ali to rade s toliko šarma, uverenja i sigurnosti – da im se ne može naći bilo kakva zamerka zbog odsustva autorskih ambicija. Kao sastav koji uglavnom izvodi francuske pesme, oni su pre svega važna kopča između dve kulture, dva jezika i dva naroda. Pri tom su izvanredan koncertni bend koji vas uvek može zabaviti i oraspoložiti.

Prkos Drumski nastupio je ubrzo pošto su JeuNS-i napustili scenu. Devetočlani novosadski sastav odsvirao je nadahnut koncert, verovatno jedan od najboljih u desetogodišnjoj karijeri. Činjenica je da je ovaj bend dugo birao medijsku samozatajnost i nije se mogao doživeti u klasičnim koncertnim prostorima. Prkos Drumski mogli ste eventualno da čujete u nekoj galeriji, muzeju, kulturnom centru ili katkad u zadimljenoj konobi. Međutim, oni su scenski prostor Studija M osvojili bez muke, kao da im je to najprirodnije mesto za sviranje, kao da godinama nastupaju u takvim salama. Njihov nastup u nedelju potvrdio je da su se uspešno transformisali iz družine koja je uglavnom bila poznata po liričnim, akustičnim, minimalističkim pesmama u atraktivan bend širokih izvođačkih mogućnosti. Oni koji Prkos Drumski prate od početaka, međutim, znaju da je ovakav pristup zapravo povratak njihovim korenima. Ovog puta čak su nastupili s kompletnim setom bubnjeva, onako kako su svirali s početka veka, kada su bili garažni bluz-rok sastav. Koncert u Studiju M bio je trijumf izvođačke strasti, sviračkog i pevačkog umeća i autorskog talenta dva afirmisana novosadska benda. Da je više posetilaca došlo te noći i dalo simboličan prilog, bio bi to i trijumf dobre volje, sabornosti i brige za bližnjega koji se našao u nevolji. Pouka svima za naredni humanitarni koncert, a uskoro će ga sigurno biti, baš u vašoj neposrednoj blizini.

Prkos Drumski @ Studio M, Novi Sad

(Visited 77 times, 1 visits today)