Koncert Godine – tradicija Novog Sada


Koncert godine 2012Na ovogodišnjem NS Koncertu Godine, održanom 22. decembra na Spens-u, 8000 posetilaca, mahom izutetno mladih, uživalo je u nastupu 17 bendova na dve bine, a program je počeo nešto posle 16 sati.

Iako su s nekih strana dolazile sumnje oko informacija da je koncert rasprodat, pravdajući izjave marketingom, te informacije su se pokazale kao tačne.

Glavnu bina je u 17 časova otvorio bend S.A.R.S., na čijem su se repertoaru, između sotalih, našle numere „Buđav lebac“, „To rade“ i „Perspektiva“. Ređali su se naizmenični nastupi na glavnoj i na “Bez prekida” bini, pa je publika uživala u koncertima tokom svih deset sati trajanja programa.

Sledeći na binu izašli su Orthodox Celts u festivalskom raspoloženju. U prvim redovima su se njihale irske zastave dok su Kelti izvodili svoje hitove. Numere koje su posetioci mogli čuti jesu „Green roses“, „Star of the county down“, „Irish rover“ i „“What’s going on“.

Za sam kraj nastupa ostavljene su numere „The Celts strike again“ i „Drinking song“, koju je pratila kiša piva. Publika je bila izuzetno zadovoljna nastupim, a Kelti se kasnije mogli čuti i u popularnom Shamrock baru.

Nakon njih na binu su se popeli članovi benda Block Out. Publiku su u svoj poseban svet uveli svojim „Zvezdanim stazama“. Nastup se nastavio svima dobro poznatim numerama „Protiv sebe“, „SDSS“ i „Nedostupna polja“.

Visoku pozitivnu ocenu za svoj nastup dobio je Eyesburn, koji je nakon ponovnog okupljanja održao nivo kvaliteta i pružio fanovima kvalitetnu svirku. Nastup su započeli dobro poznatom intro numerom sa duvačkim instrumentima i ritam sekcijom. Nakon nje usledile su „Dance“, pa „Hold this way“, „Shine“… Na sredini nastupa se mogla čuti „stara škola“ koja ovaj bend prati od samih početaka, i njoj posvećena „Your grace“. Za sam kraj izdvojene su numere „Fool control“, „All right“ i „Pump it“.

Na glavnoj bini u narednih par sati bili su domaćini, Atheist Rap, koji je najavio član Goblina, Vlada Kokotović (da bi se odužili članovima Atheist Rapa koji su ih najavili na prošlom Koncertu Godine). Svojim nastupom Atheisti su održali pozitivno raspoloženje na dotadašnjem nivou, svirajući hitove „Dr Pop“, „Zapadna Evropa“, „Varburg limuzina“, „Pritilend“,…

Nakon njih slušali smo Ritam Nereda. Bend je pesme izvodio bez pauze. Pesme koje su posetioci mogli čuti su „Ne“, „Heroj“, „Boje se“, „Elita“. Na sredini nastupa prostor je rezervisan za publiku, koja jednoglasno peva „Put beznađa“, dok je bend bio samo podrška fanovima. Za kraj su ostavljene numere „Sećanja“, „Hiljade“, „Crno je sve“ i „10 godina“.

Koncert godine 2012

Posle lokalnih bendova, usledila je Dubioza Kolektiv iz Bosne i Hercegovine, koja je svoj nastup otvorila introm, posle kojeg su usledile pesme „Eurosong“, „Marijuana“ , „Valter“, „USA“ i „Kokuz“.

Dubioza Kolektiv priredili su pravi šou upotpunjen dinamičnim nastupom i skakanjem do publike. Verovatno bi skočili u publiku da nije bilo obezbeđenja da ih vrati na binu. Usledio je poziv benda na bis, te su izveli očekivani „Blam“ i „Balkan funk“.

Sledeći u nizu bili su Hladno Pivo. Nakon manjih tehničkih problema na bini bend je započeo svirku numerama „Biološki sat“, „Šamar“ i „Sreća“. Kasnije je pozvao članove Eyesburna da im pomognui oko izvođenja nekih numera, pa zajedno sa duvačkom sekcijom (Dušan i Vukašin) natavljaju nastup. Numere koje su posetioci mogli čuti su i „Zimmer frei“, „Superman“, „Pitala si me“ i „Nije sve tako sivo“.

Nakon nastupa Hladno Pivo ostaje na bini i period oko ponoći je rezervisan za iznenađenje koje su organizatori priredili posetiocima. Iznenađenje je bilo kolegijalni muzički omaž Tusti, pevaču KUD Idijota. Osim Hladnog Piva na binu izlaze i Atheisti, Leo i Alen iz Goblina i Salete Veruda, pevaju nekoliko pesama Kud Idijota i na taj način su odali počast nedavno preminulom frontmenu ovog legendarnog benda, Branku Črncu Tusti. “Kad sunce opet zađe” kao jedan pevalo je 8000 grla.

Koncert Godine zatvorio je bend Sve Barabe, nešto posle 3 sata iza ponoći, koji su poznati po svojim projektima sa različitim muzičarima, specifičnim smislom za humor i slobodnim nastupom koji uključuje naizmenično smenjivanje glavnog vokala, pljuvanje po bini, podrigivanje u mikrofon i sakupljanje brushaltera koji su doleteli iz publike na binu. Do kraja su ostali samo najuporniji.

Za sam kraj se može reći da je Koncert Godine i ovog puta uspeo da priredi interesantan spektakl raznovrsnoj publici. Posetioci ove manifestacije oglasili su se povodom problema koji su nastali, naročito oko pristupačnosti toaleta, jer su ih ipak više trebali staviti (toi-toi), te oko visoke cene sendviča i pića…zbog ne najavljivanja bendova na maloj bini.- koji su bili odlični, a složićete se, neki od njih i već „zreli“ za veliku binu.

Da se podsetimo na „bini bez prekida“ nastupali su: Impuls, Žuta Minuta, ZAA, Iskaz, Saša 21, Trula Koalicija, Čovek bez sluha i Feud.

Trinaesti NS Koncert Godine prošao je bez incidenata, a organizatori najavljuju još bolji program za narednu godinu.

  • Foto: Filip Andrejević
(Visited 54 times, 1 visits today)