Koncert godine, 15. izdanje rokenrola


Koncert godine 2014I ovog decembra je održan tradicionalni novosadski muzički spektakl – Koncert godine. Nakon dvadeset i jedne godine od prvog koncerta, uz nekoliko godina pauze, ovo je bio 15. po redu, pa bi se mogao smatrati i nekom vrstom jubileja. Program je bio raznovrstan, možda za nijansu slabiji od prošlih izdanja, ali ništa manje interesantan. U spektru žanrova bilo je repa, regea, panka, alternativnog roka, ska zvukova…

Koncert su otvorili domaćini, grupa Grate, kao veoma značajno ime na današnjoj sceni, pogotovo u sferi autorskog rada. Nakon njih su na binu izašli gosti iz Banja Luke – Sopot, koji su predstavili svoju interesantnu fuziju, od elektronike do gitarskog zvuka. Dvadeset godina na srpskoj sceni i ime koje je svima jako dobro poznato jeste Prljavi Inspektor Blaža i Kljunovi, koji su ovim koncertom ujedno sa svima nama i proslavili rođendan. Dobro poznatim hitovima i ličnom koreografijom Blaže, publika, koja je polako, ali sigurno ispunjavala halu SPENS-a se odlično zabavila. Takođe, stari poznanik Novog Sada, a naročito Koncerta Godine je i Hornsman Coyote, koji je u svom maniru, žestoko odsvirao svoj deo programa. Deo programa za poklonike repa, su bili nastupi grupe Bad Copy i nastup grupe Marčelo i Iskaz, koji su, svako na svoj način, jedni ironično satiričnim tekstovima, drugi izrazito kritičkim opisivali stanja i zbivanja u državi.

Možda najinteresantniji deo koncerta je bio nastup novog starog imena Škrtice. Grupa koju predvodi legendarni Zoran Kostić – Cane, a koju čine muzičari iz bendova Veliki Prezir, Straight Mickey and The Boyz i Jarboli, jednom rečju supergrupa. Tekstovi sa dubokom porukom, dugačko muziciranje sa psihodeličnim momentima, atipične solo deonice… originalnost i osveženje na manje-više jednoličnoj sceni. S’ obzirom da su Škrtice oformljene tek pre par meseci, ovo je jedan od njihovih prvih nastupa. Nakon njih na scenu izlazi S.A.R.S., koji je kako vreme odmiče, sve više popularan, a svaka pesma im predstavlja hit, naročito kod mlađe publike. Hitovima „Lutka“, „Rakija“, „Buđav Lebac“ i ostalim pesmama, su napunili halu do poslednjeg mesta i pripremili ih za finale večeri. Upravo taj, finalni deo večeri činili su Goblini. Grupa o kojoj je mnogo toga već rečeno i koji su pokazali kako se svira pank rok i kao i uvek, bez dlake na jeziku, kritikovali stanje u državi i obrađivali ljubavne teme na svoj način. Nastup je otvoren pesmom „Ona“, a redjali su se svi najveći hitovi, a i nove pesme, kao što je „Roba sa Greškom“ i „Luna“. Najveće interesovanje i posećenost izazvali su poslednji izvođači, a to je Dubioza Kolektiv, predstavnici sve popularnijeg žanra, koji spaja ska, rege i rep uz dodatak etno sadržaja. U sklopu akcije „Lekalizacija“, koja se zalaže za legalizovanje marihuane u svrhe lečenja, upravo ovaj mnogobrojni sastav iz Zenice je pravi promoter. Uz veselu atmosferu, performans i hitove kao što su „Kokuz“, „Kažu“ i ostale, stavili su tačku na ovogodišnji Koncert godine.

  • Foto i video: Aleksandar Zec

(Visited 125 times, 1 visits today)