Koncert benda Kristali @ Klub Lađa, Beograd


KristaliSubota 03. 07. 2010. od 22h
Klub Lađa
Beograd

Petnaest godina na sceni, tri studijska i jedan live album, mnoštvo odličnih koncerata, neizbežna pauza i… come-back! Kristali su u aprilu ove godine izbacili novi singl „Vreme je“, koji logicno nastavlja jasno definisan stilski izraz kroz kratku formu, izraženu melodiju i jednostavnu harmoniju. Trenutno su u studiju i užurbano rade na novom, petom albumu koji bi trebalo da se pojavi na jesen, a koncertno su ponovo aktivni.U subotu, 03.jula u klubu Ladja beogradsku publiku dočekaće moderan pop-rock sastav koji zvuči vrlo energicno i poletno u punoj sviračkoj i kreativnoj zrelosti, a pored mnogobrojnih hitova sa prethodnih izdanja premijerno će biti izvedeno nekoliko novih pesama.

Beogradska pop rock grupa “Kristali” osnovana je 1993. godine i na sceni je već preko 15-godina. Od prvobitne postave u bendu su i dalje Dejan Gvozden (vokal, gitara) i Željko Markuš (gitara), a novi članovi su Marko Orlović (bas gitara) i Ernest Dženanović (bubnjevi). Ime grupe “Kristali” ne odnosi se ni na jedan kristal posebno.

Članovi ovog sastava kažu da je ime optimistično, baš kao i njihova muzika i stav prema životu. “Sve treba da bude jasno, nezamagljeno kao kristal koji je s jedne strane providan, a sa druge oštar i stabilan. Kako godine prolaze ovo ime nam sve više odgovara”; kažu oni.

Do sada su objavili četiri albuma: “Kristali” (1994.), “Dolina ljubavi” (1997.), “Sve što dolazi” (2001.) i Live@studio6 (2006.). Na samom početku, pre nego što su se okupili u “Kristalima”, članovi benda svirali su amaterski po školama i klubovima i to raznovrstan repertoar, počev od Ramones-a pa do Rolling Stones-a. Kažu da su još tada želeli da sviraju svoju, a ne tudju muziku.

Pevač Dejan Gvozden i Željko Markuš odrasli su zajedno i znaju se još pre nego sto su krenuli u osnovnu školu. Još kao deca maštali su da osnuju bend. Kada su odrasli kupili su gitare, počeli da uče da sviraju i onda krenuli sa svirkama po mesnoj zajednici.

“Bilo je to vrlo simpatično vreme. Mi smo kao klinci svirali po opštinskim prostorijama, a iznad nas je stajala Titova slika! Nismo ni slutili da će nam to biti kasnija profesija. ”, kaže pevač Dejan Gvozden.

Prekretnica je nastala pesmom “Dva metra” za koju su prvo snimili spot, neku vrstu demo varijante, a kasnije su došli do izdavača. Taj period budjenja nove srpske ( jugoslovenske ) rock scene je inspirisao članove benda i počeli su da se profesionalno bave muzikom. Kako su godine prolazile oni su sazrevali u muzičkom i autorskom smislu. Kažu da sada zvuče najbolje od kako su nastali i ističu: “Radimo tačno ono što treba, ne idemo u improvizacije, navežbani smo i vrlo zadovoljni sa onim što smo do sada postigli”.

Snimanje novog, petog albuma je pri kraju, a u aprilu 2009. „Kristali” objavljuju prvi singl koji najavljuje novi CD pod nazivom „Vreme je” i koncertno su ponovo aktivni.

(Visited 103 times, 1 visits today)