KOMA – Made Of Nothing


Koma - Made Of NothingKoma, novosadski trio u proporciji 1:2, na poziciji basiste imaju Sašku naspram Ćomija (gitara) i Savare (bubanj). Njih dvojica su vam verovatno poznatiji kao bivši članovi benda Ritam nereda. Sada su u nekoj drugoj dimenziji. Bacili su se na stvaranje instrumentalne muzike. Koma postoji od 2009. godine i ovo je njihov prvi album koji je objavljen preko web izdanja Nocturne magazina.

Možda je nezahvalno baviti se stvaranjem instrumentalne muzike na našim prostorima, ali trud sigurno nije bio uzaludan. Koma je maestralno odradila album „Made Of Nothing“ i jedva čekam da čujem sve ove stvari uživo.

Na albumu se nalazi četrnaest melodija koje će vam zaokupiti čulo sluha i um. Razmišljala sam kako da napišem ovu recenziju jer nema niti jedne jedine reči. Mislim da je najbolje da predstavim neke slike koje je Koma izazvala u mojoj glavi. Neke ću da preskočim, da ne preteram sa svojom bujnom maštom Wink

Prva numera „7 i 15“ od početka do kraja ne da vam da predahete. Imala sam utisak kao da sam učesnik neke trke i da ubrzavam da me neko ne bi pretekao. Brz ritam i solo partije pretaču se u neku pozitivnu energiju koja se prenosi na ceo album.

„Helpless“ počinje malo smirenije, laganije. Jedino možete da se osećate bespomoćno dok je slušate ako ne umete da je odsvirate. Lagani uvod na bas gitari asocirao me na nekog ko je pretučen pa pokušava da ustane i da nastavi borbu. Oh,yeah! Mislim da je uspeo i da pobedi, makar u mojoj glavi.

„Peppersi“, numera za koju su snimili spot. Meni lično nije favorit na albumu, a zašto je spot urađen baš za nju moraćemo da pitamo bend. To što mi nije favorit ne znači da mi se ne sviđa. Ulazi u top 3.

{youtube}QNzzCqNNQsg{/youtube}

„Morning smile“ je numera za kuliranje, modernim jezikom rečeno. Malo me podseća na davno prošlo vreme kad su ljudi bili manje nervozni i više nasmejani te tako i zamišljam gomilu nasmejanih lica, ljude koji idu na posao blaženi jer u to vreme nije bilo ni interneta ni mobilnih telefona. Blago njima.

„Made Of Nothing“ – moj favorit, ne zato što je to naziv i albuma. Nije tako napadna kao, recimo, prva numera, a opet ima jačinu da probudi sva čula. Ovde mi se jako sviđa zvuk bubnjeva, kao bensedin deluje na gitare koje u pojedinim momentima podivljaju, pa prikoče. Fenomenalna stvar.

Slušajući „The Last Star“ imala sam osećaj kao da će u nekom momentu ipak neko zapevati. Numera koja zaista zaslužuje da joj se dodele reči. Nekako me podseća na vožnju krivudavim stazama ka nekom planinskom vrhu i to motorom.

„Modesti“ zatvara album i baš tako i zvuči kao prava stvar za fajront.

Koma

Moram priznati neizmerno sam uživala u slušanju albuma „Made Of Nothing“. Prosto možete sebi da dozvolite da se igrate maštom i zvucima svaki put iznova.

Gledajući s muzičke strane glavni utisak ovog albuma su sjajne gitarske solaže koje apsolutno mogu da se mere sa velikim imenima svetske gitarske scene. Sjajni bubanj i bas neka mi oproste, ali akcenat stavljam na „prženje“ koje je u nekim pesmama pravi metal, u nekim me podseća na samostalnost R. M. Točka dok su neke tipično „Satriani“ umeće. Ovakva muzika češće se pravi za film nego za široke narodne mase i zato…

Ja im ovim putem dajem ocenu 10 od 10 za hrabrost, kvalitet, ideje i umeće koje su pokazali svirajući ove kompozicije jer ovakav album pre svega pravi se za svoju dušu, a ne da bi se komercijalizovao. I kad malo bolje razmislim možda je naziv albuma simboličan, ali oni su zaista napravili nešto vredno slušanja i priče. Samo napred.

I hvala Andrei na konstruktivnom razgovoru o albumu „Made Of Nothing“.

(Visited 81 times, 1 visits today)