Kings of Strings u Beogradu, Zagrebu, Splitu i Skoplju


Kings of StringsGitarski trio „Kings of Strings“, supergrupa koju čine Tommy Emmanuel, Stochelo Rosenberg i Vlatko Stefanovski svoj, unapred sigurni smo uspešan pohod na Balkan započeće 17. marta na Guitar Art Festivalu u beogradskom Sava Centru. U Zagrebu nastupiće 20. marta u KC Dražena Petrovića, 22. marta u splitskoj Spaladium Areni, a 24. marta u Univerzalnoj sali u Skoplju.

Tommy Emmanuel važi za jednog od najvećih gitarista sadašnjice. Ako velikani poput Erica Claptona, Joea Satriania, Steviea Wondera ili Steve Vaia kažu da je najbolji gitarista na svetu, u to svakako ne možemo sumnjati. Za ovog australijskog muzičara tvorac električne gitare Les Pol je rekao da „ima sve predispozicije da bude zaista najveći“.

Stochelo Rosenberg, holanđanin koji je gitaru počeo da svira „tek“ sa deset godina da bi već u 12. osvojio svoju prvu veliku nagradu u rodnoj Holandiji. Virtuoz koji romsku muziku proslavlja već tri decenije kroz sve njene swingerske, jazz ‘manouche’ formate. Danas mnogi tvrde da je prerastao i svog uzora, legendarnog Djanga Reinhardta.

Vlatko Stefanovski, sinonim za gitaru na Balkanu dugi niz godina, još i od samog osnivanja legendarnog benda Leb i sol. Kroz domaće i svetske turneje oblikovao je svoje sviranje usavršivši razne stilove, od snažnih rock riffova do brzih jazz pasaža i ritmički neparnih pesama tipičnih za jug Evrope.

Potiču iz veoma različitih muzičkih i geografskih područja, od Balkana do Australije i sviraju muziku od kantrija do romskog džeza i spajanje tako raznovrsnih nasleđa na papiru bi delovalo kao problem, ali za ovakve muzičke veličine, problema nema.

„Ne smetaju mi različiti žanrovi, meni smeta loša muzika“ – kaže Vlatko Stefanovski i dodaje „Smeta mi antimuzika, koja bi trebalo da je muzika ali to nije“.

„Ako nekad odete na moj koncert, tamo možete da kupite kapu na čijoj poleđini piše Muzika spaja ljude. To je moj moto, ja živim po tom pravilu. Ove gitare su oružja masovnog stvaranja!“ – kaže Tommy Emmanuel.

(Visited 56 times, 1 visits today)