Kim Gordon i Ikue Mori na Belefu


Resonate festival 2012, BeogradNa Resonate festivalu koji se održava u okviru muzičkog programa ovogodišnjeg Belef-a, u Domu omladine će 26. jula nastupiti basistkinja Kim Gordon (Sonic Youth) i bubnjarka i „laptop umetnica“ Ikue Mori.

Kim Gordon jedan je od osnivača Sonic Youth-a, benda sa trenutno neizvesnim opstankom na sceni, u kome je pevala i svirala bas i gitaru. Smatra se veoma uticajnom muzičarkom, a kritičari su je nazvali „renesansnom ženom u rok muzici.“ Oprobala se i u likovnoj umetnosti, kao glumica, a ima i svoju modnu liniju.

Ikue Mori je odrasla u Japanu i malo ju je zanimala muzika dok nije čula punk rock. Godine 1977. otišla je u Njujork, zaljubila se u američku muzičku scenu i ostala tamo sve ove godine. Najpre je svirala u no wave bendu DNA, a s obzirom na tadašnje siromašno iskustvo u sviranju na bubnjevima, razvila je jedinstveni stil koji je danas opisuje kao free jazz bubnjarku. Nakon raspada grupe DNA, Ikue je nastavila da eksperimentiše sa muzikom koristeći elektronske muzičke mašine koje imitiraju zvuk bubnjeva. Poslednjih godina, njen glavni instrument je laptop. Sarađivala je sa brojnim muzičarima i bila deo avangardnog tria na albumu „SYR5“ iz 2000. godine, na kome su radili i Kim Gordon i DJ Olive.

Pre gošći iz Njujorka, na koncertu 26. jula, Mešoviti gudački kvartet sviraće dela jednog od najznačajnijih modernih srpskih kompozitora – Vuka Kulenovića.

Koncert će se održati u Velikoj Sali Doma omladine od 21:30 časova, a ulaz se neće naplaćivati.

Za kraj pročitajte ceo program trodnevnog Resonate festivala.

Sreda, 25. jul, Dom omladine Beograda, Velika sala, koncert:

  • 20.00 Nemanja Aćimović, Vukašin Marković, Boris Mladenović projekat

Četvrtak, 26. jul, Dom omladine Beograda, Velika sala, koncerti:

  • 20.00 – Vuk Kulenović i Mešoviti gudački kvartet
  • 21.30 – Kim Gordon and Ikue Mori

26. jul i 27 jul, Galerija Hub:

  • 10:00-17:00 – Predavanje i radionica Andreas Gysin, sa Eduardom Prats Molnerom i Filipom Višnjićem

(Visited 86 times, 1 visits today)