Kim Dotkom pokrenuo portal Mega


Mega - Kim DotcomKim Dotkom (Kim Dotcom), osnivač ugašenog portala za skladištenje i razmenu fajlova Megaupload, pokrenuo je sa Novog Zelanda novi, sličan portal pod nazivom Mega, tačno na godišnjicu svog hapšenja.

Naslednik Megauploada, Mega, pokrenut je u noći između subote i nedelje (19.-20. januar) i u prvih 14 sati rada je, prema Dotkomovim rečima, dobio više od milion korisnika. Oni na raspolaganju imaju 50 gigabajta besplatnog prostora za skladištenje, puno više nego bilo gde. Posle pokretanja Mege, usledila je grandiozna žurka u Dotkomovoj vili na Novom Zelandu, koja je bila praćena konferencijom za štampu.

Megaupload, pokrenut 2005. godine, bio je jedan od najpopularnijih sajtova dok ga nisu ugasili američki tužioci, optužujući Dotkoma i još nekoliko zvaničnika iz kompanije za milione nelegalnih preuzimanja fajlova. Tužioci smatraju da je Dotkom zaradio desetine miliona dolara, dok su tvorci filmova i muzičari izgubili oko pola milijarde dolara od autorskih prihoda. Dotkom tvrdi da ne može biti odgovoran za kršenje autorskih prava koje su počinili drugi, i insistira na stavu da Megaupload poštuje autorska prava uklanjanjem linkova do piratskog sadržaja.

(Visited 61 times, 1 visits today)