Keni Garet na Nišvilu


Alt saksofonista, flautista, kompozitor i aranžer Keni Garet (Kenny Garrett), kojeg su kritičari nazvali ne samo “najznačajnijim alt saksofonistom svog vremena” već i uopšte “najznačajnijim muzičarem na ovom instrumentu posle Čarlija Parkera”, nastupiće sa svojim kvartetom na otvaranju predstojećeg Nišvila, u četvrtak 9. avgusta.

Tokom zvezdane karijere duge več više od tri decenije,  Garet  je stekao status jednog od najistaknutijih džez muzičara svoje generacije. Devetostruki je pobednik u konkurenciji alt saksofonista po glasovima publike prestižnog magazina “Downbeat”.

Za albume koje je objavio pod svojim imenima imao je pet Gremi nominacija, a za album “Five Peace Band – Live” all stars postave koju su predvodili Čik Korija (Chic Corea) i  Džon Meklaflin (John Mclaughlin) a u kojem su osim Gereta bili i Kristijan Mek Brajd (Christian McBride), i Brajan Blejd (Brian Blade) ili Vini Kolajuta (Vinnia Colauita), dobio je i Gremi za najbolji džez album 2010. godine.
U žižu svetske džez javnosti dolazi ipak kao član sastava Majlsa Dejvisa (Miles Davis). Ta saradnja je trajala pet godina tokom kojih je Geret nastupao na turnejama širom sveta i snimio dva albuma.

Pod svojim imenom, odnosno kao vođa benda objavio je 19 albuma na kojima se u sviračkom smislu dokazao i kao vrhunski kompozitor i aranžer. U poslednjih godinu dana nastupa širom planete promovišući novi album “Do your dance”, kako su ga kritičari opisali “svojevrsni plesni džez putopis” objavljen krajem 2016. na etiketi “Mack Avenue Records”.

(Visited 59 times, 1 visits today)