Keni Garet na Nišvilu


Alt saksofonista, flautista, kompozitor i aranžer Keni Garet (Kenny Garrett), kojeg su kritičari nazvali ne samo “najznačajnijim alt saksofonistom svog vremena” već i uopšte “najznačajnijim muzičarem na ovom instrumentu posle Čarlija Parkera”, nastupiće sa svojim kvartetom na otvaranju predstojećeg Nišvila, u četvrtak 9. avgusta.

Tokom zvezdane karijere duge več više od tri decenije,  Garet  je stekao status jednog od najistaknutijih džez muzičara svoje generacije. Devetostruki je pobednik u konkurenciji alt saksofonista po glasovima publike prestižnog magazina “Downbeat”.

Za albume koje je objavio pod svojim imenima imao je pet Gremi nominacija, a za album “Five Peace Band – Live” all stars postave koju su predvodili Čik Korija (Chic Corea) i  Džon Meklaflin (John Mclaughlin) a u kojem su osim Gereta bili i Kristijan Mek Brajd (Christian McBride), i Brajan Blejd (Brian Blade) ili Vini Kolajuta (Vinnia Colauita), dobio je i Gremi za najbolji džez album 2010. godine.
U žižu svetske džez javnosti dolazi ipak kao član sastava Majlsa Dejvisa (Miles Davis). Ta saradnja je trajala pet godina tokom kojih je Geret nastupao na turnejama širom sveta i snimio dva albuma.

Pod svojim imenom, odnosno kao vođa benda objavio je 19 albuma na kojima se u sviračkom smislu dokazao i kao vrhunski kompozitor i aranžer. U poslednjih godinu dana nastupa širom planete promovišući novi album “Do your dance”, kako su ga kritičari opisali “svojevrsni plesni džez putopis” objavljen krajem 2016. na etiketi “Mack Avenue Records”.

(Visited 9 times, 1 visits today)