„Karta u jednom pravcu“ benda Irish Stew


Irish Stew - One Way TicketLjubitelji kvalitetnog irskog folk – rok zvuka, od pre nekoliko dana (premijerno 18. oktobra) dobili su prilku da pogledaju i uživaju u novom, originalnom spotu poznatog beogradskog benda Irish Stew of Sindidun (Irish Stew).

U pitanju je pesma „One Way Ticket”, koja je prethodno dobila najviše glasova na njihovoj facebook stranici.

Ono što karakteriše ovaj bend, prvenstveno je nesvakidašnja melodičnost i harizmatičnost koja je pretočena kroz instrumente u jedinstvenu muzičku celinu, uočljiva već na prvo slušanje.

Irish Stew je na početku obrađivao poznate irske tradicionalne pesme i pesme Poguesa, ali se vrlo brzo pojavio kreativni naboj, inspiracija za stvaranje sopstvene muzike.

Iza sebe imaju tri albuma:

  • So Many Words (2005.)
  • Dare To Dream (2008.)
  • New Tomorrow (2011.) – standardni CD, izdat za One Records, i specijalno izdanje, dostupno za besplatni download.

Sadašnju postavu benda čine: Bojan Petrović (vokal, irska frula), Nenad Gavrilov (gitara, prateći vokal), Ana Milanović (violina), Aleksandar Gospodinov (bas gitara, prateći vokal), Marko Jovanović (bubnjevi) i Ivan Đurić (bendžo, gitara, prateći vokal).

Najnoviji spot je snimljen tokom septembra ove godine, a za njegovu realizaciju zaslužan je tim ljudi iz Bastards Production. U glavnoj ulozi pojavljuje se mlada i talentovana glumica Anđela Kosić.

Na samom početku spota, prikazane su animirane daljine, visine i zvukovi na putu punom prepreka do (od) ponora, gde kao što i same reči pesme kažu: „svaki strah prevazilazi svaku želju“ („Where every fear overcomes every wish”). U mračnom ambijentu, mlada duša predstavljena je kroz lik nežne i bose devojčice, sa lampom u jednoj i viteškim mačem u drugoj ruci…i nada, da postoji izlaz iz senki prošlosti do iskonske svetlosti, da postoji put u jednom pravcu, kojim se ostavlja mrak i bol (simolično predstavljeni bodljama i krvlju).

Radnja spota se razvija kroz beg, putem opasanim strašnim zidinama. Na momenat se na strmim liticama života oslikavaju note, kao predskazanje da će mladost povesti ruka (violina i gudalo) za i do spasa.- u novo vreme i u novi prostor (“In a different place, different time“). Tada će se poslednji put suočiti   zlo i muzika.

I bi blagi osmeh na kraju…

Imena koja su potpisana ispod ovog nesvakidašnjeg spota su: Bojan Petrović (autor spota), Vladimir Vasiljević (producent), Ivan Bukvić (reditelj), Vladimir Ilić (direktor fotografije), Ivana Lovre (scenograf) i Marija Matović (montažer).

(Visited 52 times, 1 visits today)