„Kao da je bilo nekad“: Sećanja i artefakti o životu Milana Mladenovića


Kao da je bilo nekad: Sećanja i artefakti o životu Milana MladenovićaNa 20. godišnjicu smrti Milana Mladenovića Dom omladine Beograda organizuje veče sećanja na njegov život i rad.

Milan Mladenović (21.09.1958. Zagreb – 5.11.1994. Beograd) bio je poznati jugoslovenski muzičar, kompozitor, gitarista i pevač.

Limunovo drvo, Šarlo Akrobata, Katarina II i Ekatarina Velika su grupe u kojima je, zajedno sa ostalim članovima ovih sastava, stvarao, svirao, pevao i – ostavio neizbrisiv trag na kulturnog sceni SFRJ.

19č – projekcija epizode serijala „EKV – Kao da je bilo nekad“ autora Dušana Vesića, posvećena Milanu Mladenoviću.

Trajanje 30’53”

* Serijal „EKV – Kao da je bilo nekad“ dokumentarna je serija koja govori o radu i sudbinama članova jedne od najznačajnijih rok grupa sa prostora SFRJ.

Istoimeni film ostvario je izuzetno veliki uticaj na kulturnoj mapi u čitavom regionu. U poslednjih pet godina, atmosfera koju nosi muzika sastava Ekatarina Velika, i popularnost filma u celom regionu, prouzrokovale su čitav niz uzročno – posledičnih veza, koje su rezultirale time da se javnost uskovitlala, u nameri da se o ovoj grupi ponovo govori, to jest, da se stvaralaštvo sastava iznova proučava, analizira, preslušava, i da kroz dela mladih umetnika ovaj fenomen dobije novi život. Mesto u istoriji kulture koje im po značaju i uticaju zaista pripada. Poslednjih nekoliko godina, ulice i trgovi u gradovima bivše države dobili su ime Milana Mladenovića. Plato ispred beogradskog Doma omladine Beograda nosi ime Milana Mladenovića. Određeni broj studenata Filozofskog i FPN odlučio se za to da se u svojim diplomskim, ili naučnim radovima bavi temama koje su vezane za rokenrol kulturu bivše Jugoslavije, stvaralaštvo Milana Mladenovića i sastava Ekatarina Velika.

19:35č TRIBINA

  • Uvodna reč – Dragan Ambrozić, Odgovorni urednik programa Doma omladine Beograda
  • Moderator: Sandra Rančić,, novinarka, koautorka serijala „EKV – Kao da je bilo nekad“

Sagovornici:

  • Moma Rajin, novinar, urednik SKC-a početkom 80-ih godina 20. veka, čovek koji je omogućio sastavu Šarlo Akrobata da stvara neometano u prostoru koji pripada institiuciji kulture, što je u tom momentu bilo u najmanju ruku neobično
  • Dušan Vesić, novinar, reditelj i producent serije i filma „EKV – Kao da je bilo nekad“
  • Aleksandar Žikić, novinar i muzičar, autor knjige o Milanu Mladenoviću „Mesto u mećavi“, koja je ovih dana doživela reizdanje, na dugogodišnje zahteve mnogobrojnih poštovalaca Milana Mladenovića
  • Goran Filipović, postapsolvent Katedre za Istoriju Univerziteta u Beogradu, čiji se diplomski rad bavi temom subkulturnih grupa osamdesetih godina u Beogradu.
  • Branko Radaković, nastavnik likovne kulture, čiji se film „Limunovo drvo“ nalazi u završnoj fazi snimanja.

Imaćemo ekskluzivnu priliku da pogledamo i odabrane inserte iz budućeg dokumentarca, kao i da čujemo neke snimke ovog sastava po prvi put.

(Visited 92 times, 1 visits today)