Kanadska rok četvorka SUUNS premijerno u Srbiji!


U subotu 6. aprila u Studentskom kulturnom centru (SKC) u Beogradu koncert će održati kanadski rok sastav Suuns.

SUUNS je formiran 2007. godine u Montrealu. Bend su osnovali pevač i gitarista Ben Šemi (Shemie) i gitarista/basista Džo Jarmuš (Joe Yarmush) kojima su se ubrzo priključili bubnjar Lijam O’Nil (Liam O’Neill) i basista/klavijaturista Maks Henri (Max Henry).

Debi album Zeroes QC ugledao je svetlost dana 2010. godine, a producent je bio Džejs Lejsek iz benda the Besnard Lakes. Prvenac je objavljen za Secretly Canadian, izdavača kome kritičari daju važnost legendarnog Sub Popa, a ova uspešna saradnja održala se do današnjih dana.

Drugo studijsko izdanje Images Du Futur objavljeno je 2013. godine koje im je obezbedilo i nominaciju za Polaris Music Prize. Godinu pre treće diskografske avanture Hold/Still (2016) koju je producirao Džon Konglton (John Congleton), SUUNS snimaju split album zajedno sa umetničkim duom Jerusalem in My Heart.

Početkom prošle godine kvartet iz Montreala objavljuje svoj četvrti studijski uradak pod imenom Felt. Ovo izdanje pokupilo je brojne pozitivne kritike, a Variety, između ostalog navodi: „Od velikog broja zvučnih čudesa koje je izveo kvartet iz Montreala, najveće je njihova sposobnost da prave nezaboravni hook i melodije iz čudnih, neočekivanih i neugodnih zvukova.“

Kao što dolikuje bendu kome su Endi Stot (Andy Stott) i My Bloody Valentine glavna inspiracija premda ne zvuče poput njih, SUUNS su oduvek neprimetno spajali programirano i odsvirano. Kroz ovih jedaneaset pesama može se čuti sloboda koja teče kroz njih. To je istovremeno i nastavak i ponovno rađanje, kvartet iz Montreala se vratio u voljeni lokalni Breakglass Studio ovoga puta snimajući prema vlastitom ritmu. Naknadni miks i konačno brušenje delo je producenta Džona Kongltona. Neformalnost sopstvene produkcije omogućila je bendu da istraži nove vidike. „Samo mi da radimo našu stvar, taj proces je delovao kao neograničena radionica za isprobavanje novih ideja“, naveo je bubnjar Lijam O’Nil.

Kao predgrupa, nastupiće sastav Scattered Clouds. Scattered Clouds neguju zvuk postapokaliptičnog romantizma. Eksperimentalni sastav iz Kvebeka uspeva da hoda tankom linijom između kakofonije i užitka, naglađavajući auto-fiktivne naracije živopisnim ritmom, pećinskim vokalima i preciznom bukom. Jezgroviti retro-sintetički zvučni pejzaži podsećaju na dela Vangelisa i grupe Tangerine Dream, upareni sa nelagodnom ekstazom benda Suicide ili napetom, gromoglasnom podlogom poput sastava Liars. Magla i lo-fi statika njihovog zvuka stvaraju ambijent koji je misteriozan i zadivljujući, poput neonskih svetala ili vožnje neosvetljenih putevima noću.

Počevši 2010. godine kao studijski solo projekat Filipa Šarbonea (Philippe Charbonneau), Scattered Clouds su izrasli u veoma interesantan bend koji isporučuje intrigantnu svirku uživo podstaknuto trance zvukom, pružajući orkestrirano i napeto sinamatsko iskustvo. Sastav još čine i Džejmi Kronik (Jamie Kronick) i Majk Dube (Mike Dubue).

Ulaznice za ovo veče mogu se nabaviti po pretprodajnoj ceni od 1600 dinara, dok će na dan koncerta cena ulaznica iznositi 2000 dinara.

(Visited 23 times, 1 visits today)