Kako smo se proveli drugog dana Arsenal festa


goribor_arsenalDrugi dan Arsenal festa … e to je već malo drugačija priča. Nakon punjenja baterija u naselju Drača, u prevodu-celodnevno lenčarenje u prirodi, došlo je vreme da se malo pozabavimo i obilaskom Rock kampa i Doma omladine pre nego što smo se spustili do Kneževog arsenala.

U Rock kampu je bila postavljena izložba „Muzičari Kragujevca“ autora Gorana Sorgića Sorge. Kako bismo stigli i na debatu mi smo došli malo pre zvaničnog otvaranja, a probali smo i gulaš kojem dajemo čistu desetku. Ne znamo ko je kuvao, ali nam je legao ko budali šamar Cool . Kamp je bio postavljen u blizini bazena, na lepom mestu i nije daleko od centra zbivanja. Poseduje sve uslove za preživljavanje, mogao je i fudbal da se gleda, postavljen je bio i šank tako da vam preporučujemo da sledeće godine ne jurite smeštaj već da spakujete šator i nećete se pokajati.izlozba_kamp_arsenal

Nakon obilaska nekih kultnih mesta u Kragujevcu, poput poslastičarnice „Srce“, da se zadovolji i potreba za slatkišima nakon odlične klope, uputili smo se u Dom omladine gde je otvorena još jedna izložba, instalacija Dragana Kandića pod nazivom „Čivilook Nauk“. Jako zanimljiva postavka, ali pošto je Dragan hteo da pokaže razne namene čiviluka, na jednom je improvizovao prostor za posluženje pa mu je deo instalacije bukvalno pojeden. Smile  Naime, postavio je činijice sa grickalicama, tako da je jedna od činija, iščupana sa postolja i čovek se lepo najeo dok je fotkao debatu.

Javna debata održana je na temu „Ex Yu Rock again – značaj regionalnih muzičkih festivala u objedinjavanju nekadašnjeg zajedničkog kulturnog prostora“. Moderator je bio Vlada Paunović, a učesnici: Petar Janjatović, Peđa Novković (Gruvanje-RTV), Mirsad Mujkanović Hadžo i Aleksandar Pavlić (Popboks). Bilo je vrlo zanimljivo čuti njihova mišljenja, a parafrazirala bih rečenicu Peđe Novkovića, s kojim se slažem u potpunosti, da se mnoga imena na festivalima ponavljaju što nije baš toliko dobro. Organizatori izgleda idu na siguricu.

Elem, pošto priči nema kraja, a program je trebalo uskoro da počne, krenuli smo put Kneževog arsenala i prvi deo večeri proveli na maloj bini. Mala bina nosila je te večeri ime Popboks jer je redakcija ovog web magazina izabrala četiri benda, a petog su birali čitaoci Popboksa. E tu sam ih čekala, mislim na čitaoce, te glasače. Po njihovom izboru prvi izvođač te večeri bio je bend Kuriri iz Pirota. Svirka je bila vrhunska, nov pevač se uklopio odlično. Nisam se pokajala ni trenutak što nisam slušala Marčela. Ispoštovala sam ga dve pesme i stigla na početak svirke Piroćanaca. Gde ste, publiko, na otvaranju Popboks bine? Zašto je samo šačica novinara i izvođača koji su odmarali u bašti slušala ovaj fenomenalni bend? Prosto neverovatno, a momci zaista to nisu zaslužili. Mi smo se potrudili da dobiju zaslužene aplauze.

Nakon Kurira nastupao je bend Goribor. E da tu nije došlo više publike stvarno bih se zabrinula. Meni je lično njihov nastup bio najjači doživljaj. Pod utiskom sam još uvek i ne mogu da nađem adekvatne reči da prenesem to na „papir“, jednostavno mora se doživeti. Mogle su se čuti pesme sa novog albuma, ali to nije problem- znam ih sve Laughing. Ponovo sam upala u trans i jedva čekam Exit da ih slušam opet. Definitivno su najupečatljiviji bend koji sam slušala na Arsenalu ove godine uz dužno poštovanje svih mnogo poznatijih koji su nastupali. Mislim da su zaslužili da se nađu na velikoj bini neki sledeći put kad budu pozvani.

Žao mi je što su se Pips, Chips & Videoclips preklopili sa Goriborom, ali nisam mogla da propustim i ovako kratku festivalsku svirku. Propustila sam i Disciplinu jer na ovakvim festivalima bi trebalo dati šansu manje afirmisanim bendovima i čuti ih uživo. Na maloj bini sledeći izvođač bio je Stray Dogg. Jedini bend na festivalu koji u svojoj postavi nije imao bubnjara. Predahnuli smo malo i seli za sto na kojem je stajao karirani stolnjak. Stray Dogg je „tamburao“ neki lagani ritam, mi smo se raspričali i smejali. Prijatna atmosfera. Kao da smo bili u nekom klubu.

Bilo je vreme da se odgegamo do velike bine i odslušamo hedlajnere te večeri – Stereo MC’s. Bend čije su jedno tri pesme u Srbiji bile veliki hitovi uspeo je da zapali masu samim izlaskom na scenu. To što većina našeg stanovništva ne zna više od tri njihove pesme ne umanjuje njihovu svetsku popularnost. Devojke koje pevaju prateće vokale su nas ostavile bez teksta. Andrea je poželela da napiše jednu posebnu reportažu samo o njih dve. Sjajan nastup, nema šta.

U toku njihovog nastupa otrčala sam do male bine da čujem jednu pesmu benda Plišani mališan i time propustila da čujem pesmu „Connected“. A nastup benda Temple of the smoke propustila sam u potpunosti zbog dešavanja na velikoj bini. Žao mi je što nisam imala snage da trčim više. No, biće valjda još festivala i prilika da čujem i ove o koje sam se „ogrešila“. Wink

Bend koji je i prošle godine napravio opšte narodno veselje učinio je to i ove godine. Dubioza kolektiv drugi put na Arsenal festu. Znači skor im je dva od dva Smile. Još uvek mi nije jasno kako su tako puni energije, a nemaju odmora, non stop su na putu. Njihov nastup iziskuje zaista odličnu fizičku spremnost organizma. Malo su kasnili sa nastupom, tako da se i celo to drugo veče završilo oko pola tri. Od prilike znam napamet kako će izgledati njihov koncert pošto ništa ne menjaju, ne znam kako njima više ne dosadi. Bez obzira na sve, atmosfera je bila odlična, s njima kao izvođačima se ne može omanuti, apsolutno nema razloga za strah kako će ih publika prihvatiti. Nema straha ni od moje reakcije, uvek se iskačem, pa posle ne mogu da dođem sebi pola sata najmanje. 

debata_arsenalZbog privatnih obaveza treći dan festa sam morala da propustim. Najviše mi je žao što nisam mogla da slušam bend Tea Break na MTV bini. Nekako sam više bila zagrejana za tu malu binu ove godine. Mislim da je ona bila pun pogodak i da definitivno mora ostati deo Arsenal festa.
Očekujem od Nebojše da nam prenese svoje utiske poslednje večeri festivala i nadam se da sam ja uspela da vam prenesem delić atmosfere i da vas zaintrigiram da sledeće godine planirate odlazak u Kragujevac. 

Moram da pohvalim organizaciju čitavog festivala. Press centar je bio zaista na nivou, kao i sve ostalo. Pozdrav svim čitaocima, mojim domaćinima u Kragujevcu i prijateljima koje sam jedva čekala da vidim i do sledećeg mog raportiranja o nekoj novoj avanturi uživajte u letnjim šemama. Wink 

P. S. Slike možete pogledati na facebook stranici Rocksvirke.com. 

(Visited 73 times, 1 visits today)