Juri Honing Acoustic Quartet na Nišvilu


Yuri Honing QuartetKvartret koji predvodi holandski saksofonista Juri Honing (Yuri Honing), sigurno jedan od najznačajnijih evropskih muzičara – nastupiće na predstojećem Nišvilu u nedelju 14. avgusta. Članovi sastava su još i klavirista Volfert Brederod (Wolfert Brederode), bubnjar Jost Lijbart (Joost Lijbaart) i islandski kontrabasista Guli Gudmundson (Gulli Gudmundsson). Ovaj nastup se realizuje uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji.Prema uticajnim publikacijama „Penguin Guide to Jazz on CD“ i „Oxford Introduction to jazz“ Juri Honing je jedan od najznačajnijih džez muzičara u zemlji koja ima izuzetno jaku džez scenu. Nastupao je u preko 90 zemalja širom sveta, a njegova diskografija broji 40 albuma. Na impresivnom spisku velikana svetske scene sa kojima je nastupao su i Pet Metini (Pat Metheny), Čarli Hejden (Charlie Haden), Kurt Rosenvinkel (Kurt Rosenwinkel), Ibrahim Maluf (Ibrahim Malooff), Krejg Taborn (Craig Taborn), Pol Blej (Paul Bley)… Godine 2001. dobio je nagradu the „Edison Jazz Award“ (holandski Grammy) za album Seven a na kojem sviraju Pol Blej, Geri Pikok (Gary Peacock) i Pol Moušn (Paul Motion), a 2012 – „Boy Edgar Prize“ – najznačajnije džez priznanje u Holandiji.

Juri Honenig je pažnju svetske džez javnosti skrenuo još 1996. godine kada je sa svojim triom objavio album Star Tracks. Još tada je njegov stil ocenjen kao „izuzetno originalan miks džeza, pop muzike i nezapadnjačkih muzičkih tradicija.“ Takođe je snimao i nastupao sa legendom holandskog džeza ili, kako ga često nazivaju „kumom holandske improvizovane muzike“ Mišom Mengelbergom (Misha Mengelberg), predvodio grupu Orient Express koja se bazirala na fuziji džeza i tradicionalne muzike Srednjeg istoka, sa pijanistkinjom Norom Mulder (Nora Mulder) snimio ciklus Šuberetovih pesama „Zimsko putovanje“ (u originalu napisane za klavir i glas), kao i album u pratnji orkestra koji je kao dirigent i aranžer vodio Vins Mendoza (Vince Mendoza). Londonski „Times“ je još pre nekoliko godina konstatovao da je Juri Honing „jedan od najkreativnijih i najhrabrijih saksofonista u ovom trenutku.“

Kvartet koji vodi poslednjih nekoliko godina imao je turneje i nastupao na značajnim festivalima širom Evrope, Azije i Južne Amerike.

Početkom 2015. godine Quartet je objavio album Desire – najličniji Honingov album, a pod iticajem džeza, duhovne muzike, savremene pop muzike i moderne umetničke muzike. Desire ne samo da je od strane stručne javnosti proglašen za najbolji džez album godine već je i najprodavaniji album u Holandiji, a zvaično priznanje je usledilo početkom ove godine kada je Honing za Desire dobio još jednu nagradu „Edison Jazz Award“.

(Visited 162 times, 1 visits today)