Julia Boroš (ViLa FiLoZoFina) budi „uspavane umove i usamljena srca“


ViLa FiLoZoFinaKantautorka ViLa FiLoZoFina (Julia Boroš) krenula je u promociju svog drugog samostalnog albuma pod nazivom Vila Filozofina. Kako bismo saznali nešto više o njenom muzičkom stilu, filozofiji koja stoji iza njenog stvaralaštva i daljim planovima, popričali smo sa Juliom koja nam se vrlo rado odazvala i sa entuzijazmom odgovorila na sva naša pitanja.

RockSvirke: Kako se osećaš povodom izlaska svog drugog samostalnog albuma Vila Filozofina i novosadskog koncerta koji te očekuje u Foxtrotu 7. decembra?

ViLa FiLoZoFina: Naravno, presrećna sam. Osećaj lakoće se desio usled toga što sam realizovala ideje koje sam dugo nosila u mislima. One su sada na nosaču zvuka, tj. CD-u, tako da mogu da se posvetim stvaranju novih pesmama. Sledeća divna etapa su promotivni koncerti i nastupi gde predstavljamo album u živom izvođenju. Odabrala sam da prvi koncert bude u mom rodnom gradu Novom Sadu, jer sam tu počela svoju muzičku karijeru, i htela bih na taj način da se zahvalim svojoj vernoj novosadskoj publici koja me je godinama pratila na mojim nastupima. Sad imaju priliku prvi da čuju uživo moj autorski album, koji su dugo čekali i za koji su se raspitivali. Više informacija o dešavanjima u NS nalazi se u najavi SKCNS: http://www.skcns.org/sr/naslovna/525-promocija-albuma-vila-filozofina-caffe-foxtrot i sajtu www.vilafilozofina.com.

RockSvirke: Možeš li nam reći nešto više o samom procesu nastajanja pesama sa albuma Vila Filozofina?

ViLa FiLoZoFina: Stvaram pesme kad imam inspiraciju nešto da kažem. Pesme ne nastaju često, tek tako da bih napravila neku pesmu. One dugo prolaze kroz proces razmišljanja i sazrevanja misli i onda odjednom se sve slije u tekst i muziku. Interesantni su mi razni muzički žanrovi, i ne postoji pravilo kad ću koji da koristim da bih se izrazila. Tako da su pesme na ovom albumu iz raznih perioda i opusa, ali se uklapaju i mogu da stoje jedna uz drugu, kao neka priča koja se sluša od početka do kraja.
Ja nigde ne žurim, jer vreme je relativno, i zapravo na neki način ni ne postoji u širem smislu. Postoje dela, dobra ili loša, koja ostaju za nama. Tako da moje stvaralaštvo ne podleže žurbi da prvenstveno ostvarim tzv. uspeh u karijeri, nego je vođeno iskrenom željom da nešto iskustveno, „pametno“ saopštim kroz pesme koje nemaju rok trajanja nekog trenda. Mnogo mi znači što vidim da one komuniciraju sa slušaocima na poseban način i što se dešava ono čemu težim, a to je da moje pesme budu najbolji prijatelji onima koji ih slušaju – da u teškim životnim trenucima daju podršku i kažu nešto pametno, a u veselim da pojačaju to raspoloženje radosti.

RockSvirke: Šta je to što te inspiriše kada je stvaranje muzike u pitanju?

ViLa FiLoZoFina: Za stvaranje muzike i tekstova, tj. pesama, inspiriše me uviđanje istine o ovom svetu. Inspiriše me: neprestana borba dobra i zla; pitanje zašto uopšte postojimo na ovoj planeti i šta je zadatak svakog ponaosob; šta treba da naučimo od ovog života spoznajući i sebe. Uglavnom se bavim globalnim temama koje ulaze u poru svakog čoveka. Kako se snalazimo izučavajući ovaj svet i koliko nam uspeva da spoznamo sebe kroz ovaj život; da li nam to pomaže da budemo bolji, itd. Muziku i tekst najčešće stvaram tj. spajam istovremeno. Dešava se i to ponekad, da dugo meditiram nad tekstom, tačnije proveravam da li sam bila objektivno jasna u svojoj poeziji koju pevam.

RockSvirke: Novi album obiluje različitim muzičkim stilovima. Da li to predstavlja odraz tvojih dosadašnjih muzičkih iskustava?

ViLa FiLoZoFina: Da. To je očigledno. Sve muzičke žanrove koje sam pevala nesvesno sam utkala u muziku koja podcrtava ono što sam htela da kažem kroz tekst. To je jednostavno deo moje muzičke istorije, i to doživljavam kao veliko bogatstvo i iskustvo. Za ono što želim u ovom periodu da prenesem, a to je nekakvo buđenje, samospoznavanje, sad mi baš odgovaraju ovi žanrovi koji se nalaze na albumu „Vila Filozofina“. Filo- Ljubitelj, -Zof (Sofia) Mudrost, objašnjavaju ta večna traganja za istinom i samospoznajom, koja se dešavaju turbulentno, tako da su i pesme energične. Postoje i tri balade koje donose smiraj, tj. odmor od previranja tih saznanja. Zato album „Vila Filozofina“ obiluje različitim muzičkim stilovima. Kad smo već kod ove teme, mogla bih da dodam, da je pored toga mene interesovalo da li ja mogu da iznedrim muziku koja se ne naslanja na ono što sam slušala i stvarala ranije. Tako da sam snimila i jedan demo album – „Bajkovita Istina“ – koji u sebi nosi sve ono što sam htela da stvorim bez uzora na postojeće muzičke pravce ili autore. On bi mogao da se svrsta u Muziku Sveta.

ViLa FiLoZoFina

RockSvirke: Slušajući album oduševila sam se pesmama „Dođi da ti pokažem“ i „I zato pevam“. Da li i ti imaš svog ljubimca među novim pesmama?

ViLa FiLoZoFina: To je veoma teško pitanje za autora. Svaka pesma ima svoj trenutak u zavisnosti kako sam raspoložena i koje su mi reči dobrodošle da ih čujem. Nekad je to pesma „Inspiracija“, nekad „Radim sve što najbolje znam“. Onda se desi da mi baš prija pesma „Hrabro srce“ (nikad ne brine) i tako u krug ceo album. Stalno i mene vozikaju te pesme. U poverenju da vam kažem, meni se čini da su te pesme samo prošle kroz mene da bi se dale svima kojima su potrebne, svima koji tragaju u zapitanosti. Tako da sam i ja kao Julia Boroš, često u ulozi slušaoca tople reči ViLe FiLoZoFine Smile

RockSvirke: Koju poruku nosi tvoj drugi album? Šta je ono što poručuješ svojim slušaocima?

ViLa FiLoZoFina: Ima više poruka, a najvažnije su: Budite dobri, ali ne i naivni ili glupi. Opraštajte da biste mogli i sebi da oprostite. Ne ponavljajte iste greške. Dajte sebi i drugima barem dve šanse. Najpre spoznajte sebe. Udružite se sa ljudima koji su na istoj ili sličnoj talasnoj dužini sa vama i napravite „tim koji pobeđuje“. Nemojte da budete robovi sistema, izmislite svoj put, vodiće vas dobra Vila, dobra Sila, ako želite pre svega da pomognete sebi. Inspirišite se baš kad ste pali na dno dna, tad dolaze neverovatne ideje koje će vam pomoći da preživite, jer sa Vama je Anđeo što razgoni mrak. Razmislite dobro šta je to što najbolje radite, tj. za šta ste stvoreni koji je vaš najveći talenat i umnožite ga. Ako mislite da je kasno za promene, setite se šta je to što ste najviše voleli da radite kad ste bili mladi. Eto to su glavne poruke, a ostale mogu da čuju na albumu svi zainteresovni ovom mojom prethodnom pričom. Pesma kojom zatvaram album poručuje: „Sve na svoje doći će, saberi se, hrabro srce nikad ne brine…“

RockSvirke: Pesmu i spot za numeru „Tim“ realizovala si sa Đorđem Miljenovićem (Sky Wikluh). Kako je došlo do vaše saradnje?

ViLa FiLoZoFina: Kad smo snimali radni snimak za pesmu „Tim“, rekla sam mom producentu i aranžeru albuma Aleksandru Saletu Sedlaru da ja čujem da bi tu trebalo neko da repuje. Odmah sam imala i predlog ko bi to trebalo da bude: „možda je neskromno, ali ja tu čujem Sky Wikluh-a”- izjavih, na šta se Sale ushićeno obradovao i rekao da je Đorđe Miljenović – Sky Wikluh njegov dobar prijatelj, i da će sad odmah da ga pozove. Tako se i desilo, a Đorđe je pozitivno odreagovao. Bilo je fantastično raditi sa Wikluh-om. On je fenomen, mega muzikalan i odličan tekstopisac. Ja sam njegov veliki fan. Đorđe je koautor teksta, a takođe je režirao i spot za pesmu Tim, i to je njegov režijski prvenac. Snimao je sa Anđelom Stamenković koja je uradila montažu. Sve u svemu odličan smo tim koji je realizovao sve sam. Hvala im ovom prilikom. Verujem da ću imati prilike da im uzvratim podršku i ponovo sarađujem sa njima, kao i sa Saletom Sedlarem.

RockSvirke: Na Jelen DemoFestu u Banja Luci 2012. osvojila si Specijalnu nagradu žirija izvodeći autorsku muziku. Koliko ti znači to iskustvo?

ViLa FiLoZoFina: Svako iskustvo je dobrodošlo. Ta Specijalna nagrada je potvrda da se nešto specijalno dešava na našoj muzičkoj sceni. Publika, mediji i žiri, na čelu sa Brankicom Branom Janković organizatorkom festivala, odreagovali su iskreno i prihvatili punog srca to što su čuli na našem nastupu. Hvala im svima za divnu dobrodošlicu i novčanu podršku. Meni je drago da je ceo festival medijski propraćen, tako da je za ovaj naš suženi medjski prostor i samo učešće na festivalu već veliki uspeh i reklama.
Vreme je sad da odemo ponovo u Banja Luku na DemoFest, ali ovaj put da nastupamo u revijalnom programu, da predstavimo ceo album i opravdamo ukazano poverenje fenomenalnim koncertom.

RockSvirke: Koga sve pozivaš na novosadsku promociju svog novog albuma?

ViLa FiLoZoFina: Na koncert 7. decembra 2013. u subotu od 21h, u FOXTROTU (Futoška 23), pozivam sve koji su bili na druženju 27. novembra, ali i one koji nisu bili u mogućnosti da dođu taj dan.
Još da kažem da svi koji žele da nas podrže i kupovinom ulaznica za koncert mogu to da urade u FOXTROTU i CD šopu MUNGOS (Zmaj Jovina 2, pasaž), a uz kupljenu ulaznicu ide i kupon za STOBI vino, jer uz jednu kupljenu čašu STOBI vina još jednu vam poklanjaju STOBI vinarija i ViLa FiLoZoFina.
Imamo i POKLON PLUS – svaki 25. kupac ulaznice dobija na poklon jedno CD izdanje albuma „Vila Filozofina“. Kao što rekoh o svemu možete da se informišete na gore pomenutoj veb stranici. Dobrodošli ste svi na našu premijernu koncertnu promociju albuma „Vila Filozofina“ da razmenimo radost i uživamo zajedno.

RockSvirke: Planira li se neka turneja nakon koncerta u Beogradu u svojstvu promocije?

ViLa FiLoZoFina: Da. Pored premijernog koncerta u Novom Sadu 7. decembra, već smo zakazali promotivne koncerte:

  • u Beogradu – 12. decembra 2013. četvrtak od 22h, u GUN CLUB-u (Miloša Pocerca 10, ugao sa Sarajevskom)
  • a postoji i opcija, da učestvujemo na Beogradskom Autorskom Rok Festivalu (BARF) 26. decembra 2013. četvrtak, u Domu Omladine (sala Amerikana) u Beogradu
  • u Zemunu – februar 2014, u FEST KLUB-u (Gradski park 2)

Trenutno se dogovaramo i sa ostalim gradovima, tako da naša publika može uskoro da nas očekuje u Pančevu, Smederevu, Somboru itd. a mi ćemo se potruditi da nastupamo što više u Srbiji i regionu, i verujemo da ćemo biti svuda dobrodošli jer donosimo energiju radosti da razbudimo uspavane umove i usamljena srca Smile

(Visited 94 times, 1 visits today)