Jovanović – Odisej (singl)


Milan Jovanović, ili jednostavnije i javnije – Jovanović, beogradski kantaautor, pesnik i pevač, objavio je drugi album, koji nosi naziv „Gradovi, heroji i naknadna pamet“, a na njemu se nalazi veoma zanimljivo izvođenje pesme poznatog pesnika Branka Miljkovića, „Odisej“.

Ova pesma je kratka od svega 5 rečenica i verovatno sam pesnik nikada nije mislio da će baš ona dobiti muzičku podlogu. Upravo to je uradio Jovanović uz podršku bubnjeva i basa.

Ovu pesmu smestio je u preko 5 minuta zanimljivog muzičkog raspoloženja koje odiše kvalitetnom muzičkom melanholijom uz veoma zanimljive molske tonove i progresiju. To je dobra stvar jer staviti kratku pesmu koja mnogo kaže u dugačku muzičku formu jeste odgovoran i rizičan posao. Pomenutih 5 rečenica u tri reda daju tri teme sa dovoljnim brojem ponavljanja a najupečatljivije je ponavljanje poslednjeg stiha „Dok na gromobranima cvetaju modri cvetovi…“.

Ova i ovakve pesme odgovaraju Jovanoviću i njegovom opusu i muzičkom raspoloženju. Ova pesma jeste to, a i može da se primeni na svet današnjice, o kome Jovanović u svom izražajnom autorstvu govori.

(Visited 53 times, 1 visits today)