Josipa Lisac: „Još nismo dosegli da ne možemo više i bolje, priču zajednički nastavljamo“


Josipa Lisac @ Sava Centar, Beograd14. februar koji vezujemo za ljubav i zaljubljene, bio je takođe savršen dan i prilika da poslušamo jednu od najvećih ako ne i najveću našu divu sa prostora bivše Jugoslavije, Josipu Lisac, naravno.

Datum: 14. februar 2013.
Mesto: Sava Centar, Beograd

Sava Centar je bio pun, publika je u holu zeljno iščekivala da uđe, zauzme mesta i prepusti se njenom kako unikatnom, suptilnom i strastvenom glasu tako i scenskom izrazu. A onda je izašla ona, Josipa, na scenu i odmah počela da peva pesmu „Santa Marija“, a potom „Boginju“ i „O jednoj mladosti“ a potom se obratila rečima: „Dosta sam emocionalna, nisam ni rekla hvala što ste došli.“

I zaista, bila je emocionalna, jer nas je sve nekako vešto i sebi svojstveno prigrilila, ušuškala i uvela u neka romantična i prijatna osećanja, bilo da smo zaljubljeni ili ne. Usledile su pesme „Dok razmišljam o nama“, „1000 razloga“ i „Naivni“, a onda se ponovo obratila rečenicom koja je u stvari bilo ohrabrenje da pronađemo i ostanemo na svom putu, iako je to danas luksuz, zanimati se za ono za šta se niko ne zanima.

U pratnji svog orkestra, u pratnji klavijatura, klavira, bubnja, basa, gitare, trube i harmonike, minimalističkim a opet bogatim i sazrelim džez aranžmanima i solo momentima svakog muzičara koji je svojim umećem opravdao sebe kao dostojnu muzičku pratnju, Josipa je oplemenila salu Sava Centra. Poneku pesmu bi spontano prolomio njen smeh ili upadica: „Ko može dublje od nas dvoje? (Ona ili bas gitarista).

Josipa Lisac @ Sava Centar, Beograd

Takođe mala nespecifičnost iliti iznenađenje koje nam je priredila za dan zaljubljenih, odnosno na svoj rođendan, bio je dvadesetominutni film o pokojnom Karlu Metikošu, poznatim i kao Matt Colins, muzičaru, producentu i tekstopiscu, takođe njenoj najvećoj ljubavi čiji duh i danas oživljava svojom posvećenosti onome što su imali i zajednički gradili. To je još jedan pozitivan primer u današnje prevrtljivo vreme da je za pravu ljubav ne postoje granice i prolaznost.

Josipa Lisac takođe dokazuje da nije podložna prolaznosti, da s godinama koje prolaze i dalje ima bogatstvo u svom mladalačkom i luckastom duhu, emociju, nežnu posvećenost reklo bi se svakom prisutnom na njenom koncertu, lepotu, originalnost u odevanju (premijerno je nastupila sa još jednim originalnim ekstravangantnim komadom na sebi – povećim izdizajniranim šeširom) i predivnim glasom koji nimalo ne gubi na kvalitetu.

Nakon pesme „Bolujem“ bubnjar je prišao i pomalo neupadljivo joj čestitao rođendan, što je možda nekima i promaklo.

Josipa Lisac @ Sava Centar, Beograd

Zatim slede pesme „Ne prepoznajem ga“, „Kraljica divljine“, „Gde Dunav ljubi nebo“, „Živim po svome“. Josipa se našalila na svoj račun, kako je planirala u tom momentu se presvući ali da se nije htela upuštati u taj rizik, zbog oblika i veličine šešira kao i štikli, koje bi se mogle ukopati u podrum dok je ona na sceni.

„Život moj je samo most“, „Ležaj od suza“, „Na, na, na“, „Hir, hir, hir“, „Danas sam luda“,… Ređali su se hitovi. Pesma „Magla“ bila je i vizuelno upečatljiva budući da je projektor trodimenzionalno dočarao efekat izmaglice oko nje, što je bio doživljaj za prisutne.

Josipa ima srce i nesebično ga otvara i deli kada nastupa. „Jesam li ti ikad rekla da te volim, svaki dan, svaki sat, svaki tren“…. otvorenije i ljubavnije verovatno nije moglo. Objasnila nam je potom tajnu njenog opstanka sve ove godine iz njenog ugla – da mladi koji dolaze na njene koncerte, upoznajući pesme, oni obnavljaju priču. Kao i važna lekcija da „kroz glazbu bolji postajemo, glazba se zove u pomoć.“.

Zatim skromno skoro naivno iz sopstvenog ugla svedoči da nije umetnica, ali da bi želela postati. „U tome mi vi pomažete, vi ste moja snaga.“ Koncert je polako privodila kraju pesmom „Ispočetka“, što na neki način nam govori da kraj i ne postoji.

„Još nismo dosegli da ne možemo više i bolje, priču zajednički nastavljamo.“

Hvala Josipa za divno veče!

  • Foto: Boris Vezmar
(Visited 123 times, 1 visits today)