Jim Morrison (08. 12. 1943. – 03. 07. 1971.)


Jim MorrisonJames Douglas Morrison, rođen 8. decembra 1943. godine u Melburnu (SAD) bio je pevač i frontmen slavne grupe The Doors i dan danas 40 godina nakon njegove smrti, još uvek važi za jednog od najharizmatičnijih pevača u istoriji rock muzike.

Kralj guštera, kako su ga zvali autor je i nekoliko knjiga pesama, dokumentarnih filmova, ali zajedno sa Ray Manzarekom, u ranijim godinama kolegom sa studija fima, a kasnije kolegom iz benda, decenijama pre nego što su muzički spotovi postali uobičajeni, snimaju promotivni film za njihov prvi izdati singl “Break On Through”.

Sa pojavom drugog singla “Strange Days” The Doors-i postaju jedan od najpopularnijih rock bendova u Sjedinjenim Državama, a kombinacija bluesa, jazza i rocka sa primesama psihodelije je bilo nešto sasvim novo u muzici do tada potpuno nepoznato.

Morrison je živeo pod velikim pristiskom stvorene slave po citatu Vilijama Blejka“Put razuzdanosti vodi ka palati mudrosti” i to je ostavilo vidljivog traga na njemu. Iako je već u studentskim danima koristio LSD, u danima slave više je bio naklonjen alkoholu pod čijim je uticajem bio sklon raznim bahanalijama. Neretko je dolazio na snimanja pod uticajem alkohola što se i čuje na snimku pesme “Five to One”. Na koncertu u Majamiju 1969. godine alkohol je pokazao njegovu tamnu stranu, te je zbog nepristojnog ponašanja i javne golotinje naknadno i osuđen. Nakon toga, sledi pauza, a 1970. godine grupa se ponovo okuplja i izdaje, kako se posle ispostavilo, poslednji album koji je Jim Morrison otpevao “L.A. Woman”. Osim ove, na albumu našle su se i pesme koje su postale jedne od najpoznatijih “Riders on the Storm” i “Texas Radio and the Big Beat”.

U martu 1971. godine Morrison se preselio u Pariz sa željom da napravi muzičku pauzu i posveti se poeziji i pisanju u potpunosti što je bila njegova prva ljubav. Ali nedugo nakon toga, 3. jula 1971. godine nađen je mrtav u svojoj kadi. Mnogi su tvrdili da je predoziranost heroinom bio uzrok smrti, a zvanični medicinski nalaz je potvrdio da je uzrok smrti otkazivanje srca.

Umro je u 27. godini svog života i time se našao u “klubu 27” poznatom kao skup velikih umetnika koji su svoj život zaustavili na broju 27. Pored Morrisona tu su još Jimi Hendrix, Janis Joplin, godinama kasnije Kurt Cobain, a ove godine klubu 27 pridružila se i Amy Winehouse.

Jim Morrison je govorio da prati stope francuskog pesnika Artura Remboa i jednom prilikom izjavio je “Ja sam Rembo sa kožnom jaknom”. Neosporna je veza između “čoveka sa dušom od vetra” što je bio nadimak Remboa i “kralja guštera” kako su zvali Morrisona. Između ostalog, obojica su bili vizionari sa dubokim i mističnim osećajem da postoji nešto više. Jim je rekao “Ako moja poezija teži da dostigne bilo šta, onda je to da oslobodi ljude od ograničenog toka života u koji gledaju i osećaju”. Zajedno sa Jim Morrisonom na čelu, “The Doors” su otvorili jedna vrata koja za njima niko ne može zatvoriti.

{youtube}M_yWyBjDEaU{/youtube}

(Visited 129 times, 1 visits today)