Izvešću najveće hitove


Popularni američki muzičar Mobi, jedna od najvećih zvezda ovogodišnjeg Egzita koji se od 9. do 12. jula održava u Novom Sadu, u ekskluzivnom intervjuu za „Blic“ kaže da će 11. jula na „Mejn stejdžu“ izvesti „best of“ program uz nekoliko pesama sa novog albuma. Takođe, Mobi je objasnio zašto više voli da drugi pevaju njegove pesme i koliko mu znači saradnja s čuvenim režiserom Dejvidom Linčom.

Kakav nastup možemo da očekujemo na Tvrđavi?
– Sviraću nekoliko pesama sa nove ploče, ali glavni deo nastupa će biti posvećen najvećim hitovima. Napraviću presek pesama koje sam snimio poslednjih petnaestak godina. Za razliku od prethodne turneje, kada su prednost imale glasne dens numere, sada želim da napravim melodičnu kombinaciju brzih i sporih pesama. Nadam se da će publika u Novom Sadu uživati u koncertu.

Recite nam nešto o novoj ploči koja će biti objavljena 30. juna.
– Tokom godina sam snimio mnogo albuma. Ovoga puta želeo sam da napravim ploču koju mogu da slušam kada sam sam u nedelju ujutru dok napolju pada kiša. Hteo sam da album bude mnogo melodičniji i ličniji, i možda je to čudna reč, ali želeo sam da napravim nešto predivno. Ploča „Wait For Me“ je pomalo melanholična, ne zato što sam bio tužan dok sam je snimao, već zato što volim takvu vrstu muzike.

Zanimljivo je da ste otpevali samo jednu pesmu sa novog albuma. Da li je to slučajnost ili vaša svesna odluka?
– Iskreno, kada pripremam novi materijal, ne očekujem da mnogo pevam jer, iako bih voleo da budem sjajan pevač, ne volim previše da slušam svoj glas, pa numere pišem s idejom da ih neko drugi otpeva. U prošlosti, kada biste čuli moj glas u pesmama, to je značilo da nisam uspeo da pronađem nekog drugog ko će ih otpevati. Sada sam imao sreću da su moje prijateljice sa svojim predivnim glasovima pristale da ulepšaju album.

Ovoga puta odlučili ste se za princip „uradi sam“ i album ste snimali u vašem studiju u Njujorku?
– Dugo sam mislio da, ako želim da budem „pravi“ muzičar, moram da snimam albume u velikim studijima, uz skupe spotove… Međutim, shvatio sam da prelepa muzika može da se pravi i u kućnim studijima uz mali budžet, pa sam rešio da uradim nešto slično – da uživam u pravljenju muzike i ne vodim računa o pritiscima izdavačkih kuća i snimim ono što ja želim. Ploču sam radio u svom dvosobnom stanu u Njujorku – spavao sam u manjoj sobi, a u većoj je moj studio. Imao sam mir i tišinu i zaista sam uživao u ovoj kućnoj varijanti snimanja albuma.

Spot za prvi singl „Shot In The Back Of The Head“ je režirao Dejvid Linč?
– Veliki sam fan Dejvida Linča, još od njegovih studentskih filmova pa do ostvarenja „Razorhead“. Poslednjih nekoliko godina postali smo prijatelji i, nakon što sam mu poslao pesmu, stidljivo sam ga pitao da li bi režirao spot. I on je ljubazno pristao. Video je animiran, bogato je ilustrovan… Sumnjam da će se spot mnogo vrteti na MTV-ju, ali to mi nimalo ne smeta.

Od pankera do zvezde elektronske muzike 

Ričard Melvil Hol, poznatiji pod umetničkim imenom Mobi, rođen je 1965. u Harlemu u Njujorku. Karijeru je započeo kao panker – od 1982. do 1985. je bio član bendova „Vatican Commandos” i AWOL. Ubrzo menja muzički pravac i krajem osamdesetih je kao haus di-džej radio u nekoliko klubova u Njujorku. Nakon velikog uspeha singla „Go“ iz 1991. u narednih petnaestak godina je postao veoma popularan u svetu posle serije hitova: „Feeling So Real“, „Honey”, „Why Does My Heart Feel So Bad“, „Extreme Ways“, „We Are All Made of Stars“, „Lift Me Up“.

Autor: Aleksandar Novaković

Foto: Reuters

Izvor: Blic Online

(Visited 61 times, 1 visits today)