Istorijski koncert Scorpions-a u Beogradu


Srbija, grad Beograd, beogradska Štark Arena ponovo su upriličili muzički spektakl. Ovoga puta taj spektakl može da ponese epitet istorijski. Grupa Scorpions, koja je odavno jedna od najznačajnijih i najpopularnijih rok grupa na svetu, odsvirala je svoj prvi koncert u Beogradu, a samim tim i na čitavom eks ju prostoru.
Krenimo redom. Istorijskom događaju svakako doprinosi i jedan domaći jubilej, a to je 40 godina grupe Divlje Jagode, koja je prva izašla na binu. Sead Zele Lipovača i ekipa su u nešto više od 40 minuta odsvirali svoje najveće hitove u žestokom hard i hevi maniru. Posebnost ovog njihovog nastupa je gostovanje prvog pevača grupe Tonija Jankovića koji je otpevao antologijske „Jedina moja“ i „Krivoje more“. Publika, kao i uvek na njihovim svirkama, je ovacijama pozdravila ovaj kratak slavljenički nastup.

Grupa Scorpions iza sebe ima zavidne brojke. 53 godine postojanja, 18 albuma, 110 miliona prodatih ploča, desetine nagrada, stotine nezaboravnih koncerata, od kojih su neki istorijski, poput SSSR-a krajem osamdesetih. Ovoj statistici sada konačno može da se upiše i Beograd, koji je strpljivo, decenijama, čekao svojih dva sata spektakla.

Priču o koncertu treba početi od binske tehnike i detalja koji se nisu često viđali ovde na koncertima u zatvorenom. Bina je bila sastavljena od video bimova, pistom koja se protezala skoro do sredine hale, velikom disko kuglom i impresivnim sistemom rasvete koji je bio raspoređen svuda po Areni. Najimpresivniji detalj je pokretno postolje za bubnjeve koji će svoju ulogu odigrati u drugoj polovini koncerta.

Sam početak koncerta, međutim, nije bio na očekivanom nivou. Nakon futurističkog mini filma na bini uz pesmu „Crazy World“ (sa razglasa), grupa je koncert otvorila sa pesmama „Going Out With a Bang“ i „Make It Real“. Snažne i brze pesme koje su zvučale dosta tiho uz vidljiv nedostatak neophodne glasnoće dubokih tonova tj basa i bubnjeva. Ovaj nedostatak svakako treba pripisati tonskoj ekipi za miks pultom, koja je na prve tri pesme isprobavala dvoranu. Na svu sreću ovo nije dugo trajalo, te je zvuk vrlo brzo doveden na nivo kakav priliči hard rok spektaklu.
Nakon prvog obraćanja publici pevača Klausa Majnea (Klaus Meine), koji se izvinio zbog otkazanog koncerta u decembru, svirane su „Is There Anybody There“ i „Coast to Coast“, a povratak u sedamdesete godine je obeležila žestoka mešavina pesama „Top of the Bill“, „Steamrock Fever“, „Speedy’s Coming“ i „Catch Your Train“. Ovaj svojevrsni medli je trajao bezmalo 10 minuta, a u žestokom distorzičnom nametanju se naročito istakao legendarni solo gitarista Matias Jabs (Matthias Jabs), koji u bendu svira od 1979. godine, a koji je došao kao zamena za čuvenog Ulija Džona Rota (Uli Jon Roth). Sve ove pesme su dokazale da Scorpions na najbolji način spajaju jako, teško i žestoko sa lepim, tačnim i melodičnim.

Atmosfera je, na neki način, umirena akustičnim setom, koji je izveden na kraju pomenute piste, što bliže publici, a za koji je pripremljen specijalan komplet reflektora koji se spustio sa svodova bine. U ovom setu od tri pesme, najupečatljivija je bila „Send Me an Angel“, veliki hit sa antologijskog albuma iz 1990. godine, a koji nosi naziv upravo Crazy World.
Prva turneja pod nazivom Crazy World Tour odvijala se odmah nakon izdavanja istoimenog albuma tj 1990 – 91. godine. Album je svakako antologijski jer, pored ogromne popularnosti, obrađuje blokovsku podeljenost Evrope i na neki način je simbol ujedinjenja. Na ovom albumu se nalazi pesma ,,Wind ofChange“, koja je očekivano, predstavljala vrhunac koncerta, a mnogima i jedini razlog dolaska na isti. U toku pesme na video bimu su bili motivi (Berlinskog) zida, a suvišno je reći da je publika ovo otpevala horski uz neizbežna snimanja mobilnim telefonima.

Od 2016. godine bubnjar grupe je Miki Di (Mikkey Dee), široko poznat kao bubnjar grupe Motorhead. Sa ovim u vezi, upriličen je jedinstveni i neočekivani tribjut „starom prijatelju Lemiju“ gde je Scorpions odsvirao pesmu „Overkill“ uz Lemijevu fotografiju na video bimu. Nastavak na ovu pesmu je bio efektivan solo na bubnjevima za vreme kojeg se postolje na kojem su bubnjevi podizalo do plafona bine. Prizor koji je prijao i bubnjarima i ljubiteljima spektakla.

Oficijelni deo koncerta je završen moćnim pesmama „Blackout“ i „Big City Nights“.

Naravno, tu nije bio kraj. Nijedan koncert Scorpions-a ne može da se završi bez dve pesme. Prvo je odsvirana „Still Loving You“ koja je pokazala da , ma koliko često bila puštana na svim emiterima i ma koliko često bila slušana inače, posebnu dimenziju i osećaj stiče kada se čuje uživo, a to je osećaj nečeg zaista velikog i vrednog.
Druga i poslednja pesma je bila „Rock You Like a Hurricane“ himna i poklič klasičnog, moćnog i teškog roka. Za vreme ove pesme usledio je pozdrav, naravno, sa srpskom zastavom.

Sve ovo pomenuto, odsvirano, doživljeno predstavlja nove cigle u zidu muzičke i koncertne istorije savremene Srbije i ovih prostora, a ovaj koncert neće biti ništa manje legendaran u odnosu na sve čuvene koncerte iz prošlosti koji se pominju sa setom i rečenicom „kako se nekada sviralo…“. Ovaj koncert počinje i završava rečenicom – svira se još uvek!

Foto: Srpski Metal Portal

(Visited 215 times, 1 visits today)