Isidora Lazarević: Muzika koja liječi


Isidora LazarevićAlbum Vreme ispred nas, srpsko-crnogorskog akustičarskog sastava Prkos Drumski, pohvalili i inostrani muzički kritičari.

Podgorica– Sebe opisuju više kao družinu nego kao običan bend. Kažu da su ljubav, razumijevanje i čisto prijateljstvo srce njihove umjetnosti, nešto što utiče na toplinu i nježnost njihovih pjesama. Kako kaže jedan od osnivača, baštine folk-bluz nasljeđe, a danas su najbliže odmetničkom sanjarskom folku. Akustičarska grupa Prkos Drumski, nazvana po rijetkom cvijetu koji raste pored puta, nastala je prije nekoliko godina kao rezultat prijateljstva Novosađanina Miloša Zupca, Kragujevčanina Aleksandra Milivojevića i Kotoranke Isidore Lazarević. Upravo ona je za „Vijesti“ ispričala priču Prkosa Drumskog, čiji je album Vreme isped nas, objavljen za hrvatsku izdavačku kuću Brlog Records, naišao na odlične kritike muzičkih znalaca iz inostranstva.

Prkos Drumski osnovan je u Novom Sadu. Družinu smo činili pjesnik Miloš Zubac, moj suprug Aleksandar Milivojević i ja. U prvim danima benda svirali smo za Televiziju Novi Sad, a kasnije nam se pridružila Dragana Bunić, nakon čeka smo snimili svoj prvi album Slika u studiju Bate Nonina. To je bila akustičarska priča s tri gitare i četiri glasa i bili smo amateri. Svirali smo iz srca i nijesmo se mnogo eksponirali. Više smo nastupali u tim nekim privatnim varijantama, za prijatelje i za svoju dušu – priča Isidora Lazarević koja je u bendu svirala gitaru i pjevala. Nakon dolaska kantautorke Sonje Šešlije, kaže, sastav je počeo rad na svom drugom albumu Vreme ispred nas.

– Tokom snimanja drugog albuma sazreli smo kao kantautori. Toliko, da smo počeli da radimo i na trećem izdanju. Međutim, moj suprug i ja smo se odselili za Kotor i rad na tom albumu je, nažalost, prekinut. Prkos Drumski i dalje postoji, svira i stvara. Njihovi nastupi sada su češći – dodaje Lazarevićeva.

Album Vreme ispred nas dobio je pohvale kritičara stranih muzičkih magazina Psychedelicfolk i R2. Čuveni Edi Kuni iz dvomjesečnika R2 napisao je da Prkos Drumski nudi zvuk bolne melanholije koju drže krhke niti delikatnog sjaja. On je dodao da ga je potpuno oborila s nogu muzika koja odiše jednostavnošću i toplinom. Isidora kaže da su ih ovakve kritike veoma obradovale.

– Naša priča je počela na MySpace-u, gdje je naše pjesme čulo mnogo ljudi. Edi Kuni je napisao tu divnu kritiku koja nas je jako obradovala. Čini se da ljudi, ipak, prepoznaju nešto što je istinito, čisto, iskreno. To im se svidjelo, ta jednostavnost, pa je Kuni čak napisao da je naša muzika ljekovita. Ono što mi sviramo je neka akustičarska poezija, jer Miloš Zubac je zaista pjesnička duša, piše ono što osjeća. Uostalom, mi se svi trudimo da tako pišemo pjesme, samo onako kako se osjećamo – objašnjava muzičarka.

Njihova saradnja sa zadarskom izdavačkom kućom Brlog Records počela je, kaže, na festivalu Kotezi u dalmatinskom gradu Vrgorcu.

Preko MySpace-a smo dobili poziv da sviramo tamo. Otišli smo i upoznali se s Robijem Vodanovićem, vlasnikom izdavačke kuće Brlog Records, kome se naša muzika jako dopala i koji nam je ponudio da objavi naš album. Inače, u Hrvatskoj ima mnogo divnih akustičarskih bendova, ljudi koji neguju tu umjetnost. U Srbiji situacija, što se toga tiče, nije baš tako dobra, mada se, ipak, ponekad mogu naći takvi umjetnici, dok u Crnoj Gori postoji problem, jer ih uopšte nema – zaključuje Isidora Lazarević.

Sviramo ono što živimo

Isidora Lazarević dodaje da svaka pjesma Prkosa Drumskog ima svoju priču.

– Svaka je na svoj način lijepa i svako od nas je inspirisan na svoj način. Sonja, na primjer, piše eterično, a u pjesmama slika život, ljubav, sreću. Nevena Stefanović, koja nam se kasnije pridružila, takođe piše pjesme koje izlaze iz njene duše. Ja sam, eto, jednu od pjesama napisala pod uticajem francuskih umjetnika. Svako od nas ima svoje izvore iz kojih crpi energiju i inspiraciju, ali u najkraćem, sviramo ono što živimo – objasnila je muzičarka iz Kotora.

Seniori: Lazarević, Šešlija, Bunić, Milivojević, Zubac

Prvobitno rešenje omota za album Vreme ispred nas. Na fotografiji su očevi članova benda…

(Visited 219 times, 1 visits today)