Irena Blagojević & Ana Popović Band @ Summertime Weekend 2011


Irena BlagojevićKoncert
Velika dvorana
01. jul, 20.00
Cena ulaznice: 800, 1000 i 1200 din.

Irena Blagojević je veliki novi talenat naše jazz, pop i soul muzike, stvaralac vrhunskog glasa, koja već ima svoju vernu publiku. Njena karijera kreće se tokovima talasa svetskog neo-soula, na kojem su zablistale pevačice poput Amy Winehouse, Duffy, Adele…

Irena je diplomirala flautu na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu i do 2000. godine ozbiljno je gradila karijeru flautistikinje, radeći istovremeno i kao profesor flaute.

Pevanje je dugo doživljavala kao svoju „drugu ljubav“, koja se odvijala u senci flautističke karijere. Interesantno je da je već sa 15 godina pobedila na takmičenju „Talenti dolaze“, a u čuvenom „3K duru“ pobeđivala je sve do Velikog finala. Na Beogradskom proleću 2000. godine bila je pobednik „Večeri mladih nada“, a na festivalu „Slavenski bazar“ u Kijevu takođe odnosi pobedu. Učešće na Evrofestu u Makedoniji iste godine donelo joj je nagradu za interpretaciju.

Tokom ličnog i muzičkog sazrevanja, postepeno se pevanje nametnulo kao Irenin prvi izbor i najprirodniji put da se lično izrazi. Godinama je učestvovala u klupskom muzičkom životu Beograda nastupajući sa više bendova, a pevačko iskustvo sticala je i kao prateći vokal na koncertima mnogih domaćih izvođača.

Godine 2008. Irena Blagojević odlučuje da započne solo karijeru: na albumu „Jutro bez ljubavi“ u izdanju Multimedia Records predstavlja se, pre svega, superiornom i zrelom interpretacijom, ali i kao jedan od autora tekstova, muzike i aranžmana. Profesionalno produciran, sa ambicioznim aranžmanskim rešenjima, ovaj album se ističe svojom sofisticiranošću u našoj skorijoj produkciji i predstavlja redak primer poštovanja jazz-pop tradicije, oplemenjene jednom novom zanimljivom pevačkom pojavom.

Na prvom velikom solističkom koncertu, 15. aprila u Domu omladine, beogradskoj publici predstavila je album prvenac „Jutro bez ljubavi“, praćena vrsnom ekipom domaćih jazz muzičara, što je bila i najbolja preporuka za njen nastup na mini-festivalu koji će se ove godine pod nazivom „Summertime Weekend 2011.“ odrzati u Velikoj dvorani Sava Centra, 1. i 2. jula ove godine.

Ana Popović je jedini evropski umetnik nominovan za prestižnu nagradu, za bluz muziku u SAD (W.C.Handy award for ‘Best New Artist Debut’ (2003). Dobitnik je prestižne i najstarije nagrade za jazz muziku u Francuskoj 2003. godine : Jazz A Juan Revelations’ at Juan Les Pines, France (2003).

U dosadašnjoj karijeri je nominovana za nagrade: Najbolji bluz DVD 2005 godine, Najbolji koncertni izvođač, Najbolji ženski bluz umetnik, dok je 2007. godine nominovana za nagradu Bluz umetnik godine.

Njen album ‘Still making History’ (2007), nalazio se 19 nedelja na spisku najslušanijih bluz albuma u SAD, dok se Anin CD ‘Blind for Love’ (2009), nalazio na prvom mestu po slušanosti na radio stanicama širom SAD.

Ana je nominovana za prestižnu britansku nagradu Najbolji bluz umetnik 2010. godine.

Do sada je nastupala sa najvećim zvezdama svetske muzičke scene, kao što su: BB-King, Robert Cray, Buddy Guy, Sonny Landreth, Jonny Lang i mnogi drugi…

(Visited 81 times, 1 visits today)