Intervju sa Idolom: Vlada Divljan nakon koncerta u Novom Sadu


vlada12U nedelju (1. septembar), na zatvaranju novosadskog Cinema City festivala, na lokaciji Amstel Open Air, nakon projekcije filma u kome je služio kao inspiracija, nastupio je čuveni muzičar Vlada Divljan sa svojim bendom Ljetno Kino Bend.

Prikazani film „Vlada“ reditelja Rudija Urana, govori o Vladi Divljanu, koji je ranih devedesetih napustio rodni Beograd i započeo neobičan život (i)migranta. Nekada idol svoje generacije, on u inostranstvu prerasta u zrelog kompozitora filmske muzike, koji ipak voli da se vraća na muzičke bine širom bivše Jugoslavije. Sa kritičkom distancom on priča o svojoj kreativnosti, svojoj zemlji i događajima, koji su uticali na njegovu nepredvidivu sudbinu.

Publika koja se u velikom broju okupila u nedelju ispred bine kod Skupštine AP Vojvodine, od 23 časa uživala je uz hitove „Idola“ i ljubavne pesme iz Divljanove samostalne karijere. Bio je to prvi nastup Vlade Divljana u Novom Sadu nakon godinu dana, a nama prvi intervju sa njim.

RockSvirke:Za početak da se zahvalimo Vama i Ljetno Kino Bendu na ovom predivnom koncertu, i izrazimo veliko zadovoljstvo što ste opet kod nas. Interesuje nas kako ste Vi zadovoljni sa novosadskom publikom i koncertom uopšte?

Vlada Divljan: Super! Zadovoljan sam koncertom, a i publikom, naravno. Prvo, sačekala nas je, budući da je koncert dosta kasno počeo. Bila je i pauza između filma i koncerta. Zaista sam joj zahvalan, sam vam zahvalan. Super je sve prošlo.Nisam znao šta da očekujem, ali jako sam zadovoljan.

RockSvirke: Kao i mi. A, Vi ste taman napravili pravi uvod za naredno pitanje. Film „Vlada“, koji priča o Vama, prikazan je upravo na Amstel Open Air bioskopu u 21 čas, tačno pred koncert, pa ako biste podelili Vaše utiske o njemu, da li ste prisustvovali projekciji?

Vlada Divljan: Ne, nisam. Ono što sam rekao pre početka filma, ja zaista taj film nikad nisam pogledao u celini. To je inače film od pre jedno četiri godine i radio ga je Rudi Uran, on je zapravo slikar i dizajner, a onda režiser. Iz Maribora je. Do sad je uradio već desetak dolkumentaraca. Meni je na neki način neprijatno da gledam samog sebe u filmu, pogotovo što sam ja jedini narator u njemu… On je želeo, tj. imao je određene ideje, koje je manje ili više uspeo da sprovede. Njega je zanimalo, recimo, kako neko poput mene živi, kako izgleda život u inostranstvu, „umetnik u egzilu“ ili tako nešto. E sad,koliko je uspeo… Nekako, ja ne mogu mnogo o tome da govorim…

RockSvirke: Interesuje nas kao i Vaše fanove, šta možemo da očekujemo kada su Vaši naredni muzički projekti u pitanju?

Vlada Divljan: Radiću sigurno sa Ljetnim Kinom još na nekim novim snimcima, radio sam nešto i sa grupom Svi Na Pod, videćemo kad ćemo to objaviti. Trenutno radim jednu pozorišnu predstavu u Ljubljani, nedavno sam završio muziku za kratki film Igora Mirkovića „Balavica„. Radi se o temi iz pesmeVodim te na more“. Ima dosta toga, dosta koncerata je u planu, dosta sam aktivan.

RockSvirke:Gde je zakazan vaš sledeći nastup?

Vlada Divljan:Sledeći nastup će biti u Rovinju, 14. septembra.

RockSvirke: Kad možemo očekivati ponovo Novi Sad?

Vlada Divljan: Kad nas pozovete. 🙂

RockSvirke: Mi Vas pozivamo. 😉  I nadamo se da će to biti uskoro, jer novosadska publika Vas apsolutno voli.

RockSvirke: Vaše pesme su ljubavne. Citirali smo vaše rečenice o ljubavi, jednom prilikom u našoj rubrici na sajtu. Radi se o izvučenom delu intervjua: „Ljubav vreba, nikad ne znate kada će se desiti i često se dešava kada čovek misli da je nesposoban ili nespreman da voli.“

Vlada Divljan: Da, da, istina je, kao i u poslu.Kad radiš sa bendom i kad se mnogo trudiš, nekad i planiraš neki veliki uspeh, to bude tako-tako. Evo recimo, ova stvar sa Ljetnim Kinom je vrlo spontano krenula, bez velikih ideja, pa je lepo zaživela, tako da… A, s ljubavlju… Komplikovano je to. I tako jednostavno, i tako komplikovano.

RockSvirke: Ona nas spašava u svakom slučaju.

Vlada Divljan:Kako da ne, kako da ne. Život nema smisla bez ljubavi. To je apsolutno tačno.  🙂

RockSvirke: Slažemo se sa Vama. Vaše pesme su ljubav. A i Vi s time naša. Zahvaljujemo Vam se na izdvojenom vremenu za intervju i još jednom za mnogobrojne osmehe na licima naših sugrađana koje ste Vi i Ljetno Kino izmamili večerašnjim koncertom.

(Visited 225 times, 1 visits today)