INTERVJU: Mark O’Rajli – Morality Mortality Tour


marc-oreillyMark O’Rajli (Marc O’Reilly), jedan od cenjenijih predstavnika nove muzičke scene Irske, nastupiće premijerno u Beogradu, u klubu Elelktropionir (Cetinjska 15) na Dan Svetog Patrika, u petak, 17. marta, sa početkom u 21 čas. U sklopu evropske turneje na kojoj promoviše svoj novi studijski album Morality Mortality (2016), O’Rajli će u Srbiji održati još tri koncerta, 16. marta u Firchie Think Tank studiju u Novom Sadu, 18. marta u sali gimnazije „Svetozar Marković“ u Jagodini i 23. marta u Jazz Klub-u u Kruševcu.

Mark O’Rajli je irski tekstopisac koji svoje pesme spaja sa divljim bluz fragmenitima i vraća se čistim glasovnim harmonijama.

Objavio je tri, kritički hvaljena, albuma: My Friend Marx (2011), Human Herdings (2014) i prošlogodišnji Morality Mortality, koji su ga utvrdili kao jednog od najuzbudljivijih umetnika u okviru folk-bluz muzičkog žanra. O’Rajlija često porede sa umetnicima poput Džona Martina (John Martyn) ili Bon Iver-a. Mark je već bio na turneji širom Evrope, nastupajući na vodećim festivalima među kojima su: Glastonbury, Electric Picnic, Beautiful Days, Boardmasters, Shambala i Dranouter. Nastupao je i u Americi na Live in the Vineyard Festival u gradu Napa u Kaliforniji.

Zajedno sa svojim bratom Pjerom (Pierre) osnovao je elektro-pop duo pod nazivom R, a ovaj sastav je primio odlične kritike za svoj debi singl Change koji je zauzeo prvo mesto na Amazing Radio top listi.
Mark je takođe otpevao prateće vokale za tri pesme novog albuma sastava Karios 4tet, koji je snimljen u studiju Pitera Gebrijela (Peter Gabriel), a koji je kasnije izveden uživo na BBC-u tokom nastupa Maida Vale u emisiji Džejmija Kaluma (Jamie Cullum).

O svojoj turneji, neobičnom načinu sviranja i raznovrsnim muzičkim uticajima i inspiraciji, Mark nam je pričao u pauzi između nastupa:

Rock Svirke: Nalazite se na turneji sa novim albumom ‘Morality Mortality’ (2016). U Srbiji ćete nastupiti u četiri grada, dok ćete 17. marta održati koncert u klubu Elektropionir u Beogradu. Taj dan je veliki irski praznik, Dan Svetog Patrika. Koliko vam znači Sveti Patrik? Šta mislite, kako će izgledati vaši koncerti u Srbiji?

Mark O’Rajli: Za većinu Iraca Sveti Patrik znači dan za odmor! Za nekog je to razlog za opijanje, za druge vreme koje će provesti sa porodicom. Za mene je obično slobodan dan, a sad kada sam na putu, biće prilično kul videti kako se Sveti Patrik proslavlja i u drugim zemljama. Prilično sam uzbuđen zbog koncerta u Beogradu, nikad nisam bio u Srbiji i prilično me intrigira da sviram tu za praznik. Nadam se da će se ljudima svideti.

Rock Svirke: Vašu muziku opisuju kao prožimanje Irskog folk zvuka i divljih bluz fragmenata koja ima snagu punokrvnog roka, kako kažu, pomalo zaboravljenog u ovo vreme dizajnirane muzike. Kako ste došli do takvog zvuka?

Mark O’Rajli: Hvala vam, ali tako nešto nije bila svesna odluka, to je nešto što izađe iz mene dok stvaram tu muziku. Album Morality Mortality nosi snagu rok benda, jer poslednje tri godine sviramo zajedno, putujemo svuda zajedno i to se na njemu čuje. Postao sam potpuno svestan onog što čini živi nastup i to je unekoliko diktiralo kakvu ću muziku pisati.

Rock Svirke: Kažu da imate virtuoznu sposobnost sviranja gitare koji prevazilazi zanatski fingerpicking, nešto novo i neobično, da se u tom načinu sviranja osećaju uticaji sa raznih strana.

Mark O’Rajli: Iskustva me inspirišu, priče, takođe, ljudim, mesta, muzika… Sve te stvari dolaze do mene i nađu mesta u mojoj muzici. Imao sam tako mnogo muzičkih uticaja u različitim vremenima tokom života, od Fleetwood Mac do Pearl Jam, Chemical Brothers, Crosby, Stills and Nash. Svi su oni podjednako važni, ipak moje lično iskustvo igra veliku ulogu u temama o kojima pišem. Takođe i neka šira slika koja uvek postoji.

Rock Svirke: Vaš najnoviji album ima interesantan naziv, Morality Mortality. Možete li nam reći šta stoji iza tog naslova?

Mark O’Rajli: Da, ovo je naslov o kojem sam dugo razmišljao. Želeo sam nešto što bi oslikavalo teme na albumu i ovo je bilo pravo. Album govori dosta o mojoj sopstvenoj moralnosti i smrtnosti, kao i o nekim drugima, iz šire društvene slike.

Rock Svirke: Formirali ste i elektro-pop duo sa svojim bratom Pjerom (Pierre), zajedno ste napravili i remix vaše numere Bleed. Šta vas je odvelo na tu elektro – pop stranu? Kada se pomene taj žanr, to ima pomalo melanholičan prizvuk „dobrih starih osamdesetih“…

Mark O’RajliHa.. Da, tačno. Elektro – pop je nešto što uživam da slušam, ali i da stvaram. Tako mogu da izrazim svoj muzički ukus koji je na jednoj drugoj strani. Imamo gotovo završen album, nadam se da će izaći na jesen.

Rock Svirke: Nastupali ste na najvećim muzičkim festivalima kao što su Glastonbury, Electric Picnic, ali se o vašim klupskim svirkama priča da su nešto opsebno. Šta je to što vas privlači da svirate u klubovima?

Mark O’Rajli: U klubovima imam intimnost sa publikom. Tu ljude mogu da povedim sa sobom na put, provedem kroz teme i muziku. To je drugačija zverka od velikih festivala gde startujete pod punim naponom i onda morate da jurite napred.

(Visited 142 times, 1 visits today)