Instagram izbacuje novi video servis sa dugačkim sadržajem IGTV


instagram-igtvVažna objava za autore koji koriste Instagram je da će popularna platforma za objavljivanje slika preduzeti nove korake u kontekstu video sadržaja, tako što će ponuditi dugačke video sadržaje u formi IGTV-a, u nadi da će se ovakva forma približiti tržištu koje čine tinejdžeri.
Facebook je počeo da gubi tinejdžere korisnike i video sadržaji su postali najpraćeniji na platformi Youtube, s toga je sledeći logičan korak bio da uključe dugačke video forme na Instagram servisu. Upravo se to desilo i kompanija je objavila da izlazi IGTV, nova forma koja će biti dostupna na već postojećem Instagramu i ostalim srodnim aplikacijama.

Ono što čini IGTV posebnim u odnosu na već postojeći Instagram sadržaj je to što omogućava objavu videa od 10 minuta, ili čak sat vremena za korisnike sa pretplatom. Video će ostati vertikalan i imaće mogućnost da se pusti preko celog ekrana na mobilnim uređajima kojima je servis i namenjen. To ga razlikuje od videa sa Youtube-a koji ispunjavaju samo deo ekrana ukoliko telefon nije postavljen horizontalno.

IGTV je pametan potez Facebook-a, koji poseduje Instagram. Servis pokazuje značajan porast upotrebe, s obzirom da je skoro prešao milijardu korisnika. Zapravo, prema novoj anketi Pew Research Centra, 72% dece između 12 i 17 godina u Ujedinjenim Državama koristi Instagram, što ga postavlja na drugo mesto, iza Youtube-a, koji broji 85% korisnika ovog uzrasta. Samo 51% tinejdžera koristi Facebook, što je znatno manje u odnosu na istraživanje od pre 3 godine kada je statistika bila oko 71%.
Strateški govoreći, duži videi takođe omogućavaju više prostora za reklame, na šta je kompanija najviše i računala. To je jedna od stavki koje još uvek nisu pojašnjene, dakle na koji način će reklame biti uključene u ovaj server; da li će biti puštne pre, za vreme ili nakon puštanja videa.

Ono što je još uvek nepoznato je i na koje načine će autori biti plaćeni za svoj sadržaj. Iako je Youtube često kritikovan zbog slabe nadoknade, ipak se isplati autorima da objavljuju videe, dok Facebook još uvek taj deo nije razjasnio. Vine nikada nije plaćao nadoknadu, pa su autori videa prešli na Youtube platformu, tako da su prihodi u ovom slučaju izuzetno bitan faktor.
Interesantno je samo lansiranje IGTV-a na Instagram, ali pitanja isplate su i dalje nešto na šta svi čekaju.

(Visited 42 times, 1 visits today)