Indastrial metal spektakl sa dva hedlajnera: Fear Factory i Devin Taunsend u Ljubljani i Zagrebu!


Fear Factory, Devin Townsend i Sylosis„The Epic Industrialist Tour“ dovodi indastrial metal veterane Fear Factrory i Devina Taunsenda (Devin Townsend) u Ljubljanu u Kino Šiška 30. novembra i dan kasnije u zagrebačkom klubu Boogaloo, što će nakon nastupa na Metalfestu, ovo biti drugi koncert Fear Factory-a u Hrvatskoj ove godine.

Kao predgrupa nastupiće „mlade nade britanskog modernog metala“ – bend Sylosis.

Prva postavka grupe Ulceration, kompletirana je 1989. godine kada je gitarista Dino Kazares (Dino Cazares) čuo Bartona Kristofera Bela (Burton C. Bell) kako pod tušem peva „New Year’s Day“ od U2-a. Pošto je ime Ulceration (što znači – čir ili figurativno – ogorčenje) odabrano samo zato što je „kul ime za bend,“ nije bio veliki problem kada su shvatili da njihov zvuk, koji se ubrzo razvio pod uticajem tada rastućeg britanskog indastriala, zahteva drugačije ime. Tako se 1990. godine rodio Fear Factory, jedan od nenormalno uticajnih bendova tokom poslednje dekade 20. veka.

Prelomni momenat u karijeri benda dogodio se naredne godine kada je njihove demo snimke čuo Maks Kavalera (Max Cavalera) i preporučio ih izdavaču Sepulture „Roadrunner Records“-u. Ovi snimci značajni su zbog pionirske fuzije ekstremnog ded groul pevanja i čistih vokala koje je Barton Bel primenjivao u istoj pesmi, što je kasnije definisalo pevanje nu metal bendova.

Objavili su osam albuma od kojih je najprodavaniji „Obsolete“ (1998), mada je veliki deo i publike i kritičara usaglašen da je prethodni „Demanufacture“ (1995) najkvalitetnije ostvarenje koje je Fear Factory snimio.

Interne razmirice dovodile su do odlaženja, dolaženja i vraćanja pojedinih članova i čak prekida u radu (2002. i 2006. godine), tako da je danas jedini konstantni član od osnivanja Barton Bel (Burton Bell).

Od 2009. godine ponovo su aktivni, a novi album „The Industrialist“ koga trenutno promovišu, najavlju kao nešto što će „fanove baciti na kolena.“

Fear Factory je hibridizacijama deda, treša i indastirala uticao na metal muziku od izlaska debi albuma „Soul of A New Machine“ 1992. godine. Machine Head, Disturbed, Static-X, Coal Chamber, Hypocrisy su tek neki od bendova koji ih navode kao inspiraciju, a u intervjuu u „That Metal Show“ bubnjar Black Sabbath-a Bil Vord (Bill Ward) rekao je da je Fear Factory jedan od bendova sa kojim bi voleo da svira.

Uticaj su ostvarili i na Devina Tausenda sa kojim će nastupti na koncertima u Zagrebu i Ljubljani, a sa kojim prijateljstvo održavaju od kada su se upoznali dok je Devin radio sa Stiv Vajom (Steve Vai).

Karijera multitalentovanog kanadskog muzičara, producenta, kompozitora Devina Taundenda uzdigla se baš tada, početkom ’90-ih kada ga je Stiv Vaj pozvao da peva na albumu „Sex&Religion“. Nastupao je pod imenom Strapping Young Lad, kako je kasnije nazvao i svoj ekstrim metal bend u kome je bio pevač i gitarista, a pisao je i pesme.

Sa ovim bendom objavio je pet albuma, a samostalno četrnaest, dok je sarađivao sa mnogim drugim muzičarima. U nekom trenutku Devin je skratio kosu, batalio cigarete, alkohol i drogu, više se posvetio porodici i neko vreme radio samo kao producent, jer za pisanje pesama nije bio posebno inspirisan. Muze mu se vraćaju 2009. godine kada je najavio takozvani „Devin Townsend Project“ u okviru koga će u septembru izaći već peti album, a koga će promovisati u Ljubljani i Zagrebu 30. novembra i 1. decembra.

Za predgrupu na ovim koncertima, pomenuti hedlajneri odabrali su Sylosis. Ovaj britanski bend osnovan je 2000. godine u Readingu. Debi album „Conclusion of An Age“ objavili su posle osam godina, ali im veći uspeh dolazi sa narednim ostvarenjem „Edge ofthe Earth“ (2011).

Sviraju treš sa primesama metal kora, ded metala i hard kora i ktitičari im predviđaju sjajnu budućnost što turneja sa ovako velikim imenima dodatno potvrđuje.

Na koncertu sa Fear Factory i Devinom Taunsendom predstaviće nove pesme sa trećeg albuma koji će izaći u septembru.

E sad, koliko sve to košta? Za koncert u Ljubljani trenutno nema informacija, ali promotivne cene karata od 140 kuna za koncert u Zagrebu, mogu se kupiti do 15. oktobra, nakon čega će koštati 170 kuna do dana održavanja kada će poskupeti za 20 kuna. Ove i ostale podatke o ulaznicama nalaze se na sajtu Eventim-a.

(Visited 72 times, 1 visits today)