„I dok gorim” – novi spot benda Dražen Vega


Dražen VegaSve popularniji hrvatski gotik-metal bend Dražen Vega nedavno nas je obradovao još jednim spotom, za pesmu „I dok gorim“ sa aktuelnog albuma „Krvarim od zabluda“.

Dražen Vega je novi bend Dražena Markotića, osnivača i dugogodišnjeg frontmena splitske hevi metal grupe Vega, koja je postojala od 1997. do 2008. godine. Nakon rapuštanja Vege, Dražen odlučivši da muzičku karijeru nastavi samostalno, okuplja novi prateći bend sa kojim se u javnosti predstavlja kao Dražen Vega, i u septembru 2011. godine objavljuje gotik-metal album „Krvarim od zabluda“ za izdavačku kuću „Štajner records“.

Sa tog albuma snimljen je i spot za popularnu pesmu „Sjena samoće“, koji je naišao na pozitivne kritike od strane publike.

Ideje za novi, nešto drukčiji materijal nastajale su godinama da bi se 2009. godine napokon počelo snimati i u studiju „Spalaton“ na hrvatskom i engleskom jeziku.

Kao razlog nastajanja solo projekta Dražen Markotić navodi:
„Razlog pokretanja ovog benda, odnosno projekta je taj što se novi materijal stilski i tematski nije uklapao u izričaj Vege. Radi se o obliku emocija u kojima i inače volim stvarati i za koje sam jedva dočekao da ugledaju svjetlo dana. Kako sam se prošle godine preselio u Zagreb i kako grupa sada ovdje djeluje, mogli bismo reći da je Dražen Vega zagrebački projekt. Atmosfera kojom je prožet novi materijal je malo melankoličnija i tmurnija od one koja je vladala na albumima Vege. Nadam se da će vjerni fanovi Vege prepoznati iskrenost ovog materijala kao što su to znali prepoznati i u mom dosadašnjem radu…“

Bend je nedavno imao i turneju u Srbiji koju je organizovao naš portal Rocksvirke. Naime, u aprilu ove godine gostovali su u klubu Fest u Zemunu, u klubu Route 66 u Novom Sadu i u klubu Mladost u Subotici.

Poštovaocima dobrog, starog hard roka, preporučujemo da pogledaju spot, a takođe i da poslušaju ceo album. Prepoznaće se svako od nas u tekstovima.

Ideja za spot bila je „napraviti nešto jednostavno, bez previše kiča da se bend približi fanovima, da fanovi vide neku ležerniju stranu ekipe, dok snima i svira” – izjavio je frontmen benda.

Spot je sniman sunčanog avgusta u Splitu za vreme koncerta u Hemingway baru u Splitu, a pored kadrova sa koncerta za pamćenje, u spotu se mogu videti i snimci atmosfere iz studija u toku rada na stvaranju pesme. U prvim kadrovima, moćno obojeni tonovi klavijatura uvode nas u priču koja je puput novog godišnjeg doba, priča o promenama, poput akvarel slike, o samom prelivanju boja, u traganju za smislom.

„Zašto kiša poprima
sjetan i tužan ton
Nekad smo je željeli
tad bi se skrili u topli dom”

Bili smo zainteresovani da otkrijemo kako je zapravo nastala pesma „I dok gorim“:

„Šetajući jednog dana po kiši i shvatajući da mi tad ta kiša nije izgledala ni najmanje romantično ni impresivno kako bi to nekad bilo, zbog nekih stvari koje su se tada događale“, otkriva nam Dražen.

Sve ono što donosi i odnosi život, borba je sa jedne strane i snovi koji poput krila sviju se pokraj ili pak daleko od nas…

„Posrnem pa ustanem
Smijehom otresem plač
Ne dam zvijerima da slade se
Mojim pokidanim snovima
I dok gorim, ostajem svoj
I dok gorim, i tad bijem boj“

Kiše prolaze, jer da ih nema ne bi bilo života… Osvane i taj novi dan „osvane bolji dan… jutrom da nisam sam“, “nekad ću negdje nekom pričati”… o sudbini, ponekad o tragaču za sobom u večnosti, a uvek o tragaču za večnošću u sebi.

Za realizaciju spota su zaslužni Nera Miočić Matas, Toni Mijač i Nikola Kuprešanin.

Pitali smo Dražena i koji su planovi benda u skorijoj budućnosti:
“Planovi su svirati na što više koncerata i upoznati fanove sa pjesmama, nadamo se i uskoro nekom novom singlu, a potom i daljnjem snimanju.” Ovo je odgovor koji će zasigurno obradovati fanove.

Postavu benda čine: Dražen Markotić (vokal), Mišel Akdogu (bubnjevi), Viktor Grubišić (bas gitara), Maksim Kaljakin (klavijature) i najnoviji član Eduard Kobešćak (gitara).

Dražen Vega održaće večeras koncert u Zagrebu u Hard Place-u. Nastupaće sa gostima, mladim zagrebačkim melodik ded metal bendom Ambrym. A ovom prilikom predstavitće i svog novog gitaristu Eduarda Kobešćaka.

Početak koncerta je u 22h.

(Visited 88 times, 1 visits today)