Humana turneja grupe ArHai po Srbiji


ArHaiGrupa ArHai koja neguje jedinstveni spoj elektronske muzike sa folk uticajima iz Velike Britanije, kao i balkanskog regiona danas će krenuti na humanu turneju po Srbiji na kojoj će promovisati poslednji album Eastern Roads (Balkanworlds Records, 2013).

ArHai će u sklopu turneje posetiti Gračanicu, Kosovsku Mitrovicu, Kragujevac, Negotin i Beograd. U živim nastupima tehnologijom transformišu tradiocionalne intrumente Balkana, stapajući ih s višeslojnim vokalima.

„Dragi prijatelji, ArHai duo se vrlo radovao majskoj turneji po Balkanu – regionu koji nam je muzička inspiracija već godinama. Kad je vest o poplavama doprla do nas, razmišljali smo šta da radimo i kako da pomognemo, i rešili da ukoliko postoje uslovi, odsviramo sve koncerte i da sve prihode damo srpskom Crvenom Krstu. Molimo vas da dođete na koncerte ako ste u mogućnosti, i pomognete nam da radeći ono što najbolje umemo pomognemo drugima. Hvala!“, poručuje Jovana Backović.

Arhai projekat postoji od 1999. do 2008. godine i projekat je kompozitorke i vokalistkinje Jovane Backović. Prvo izdanje Mysterion je potpisao veliki srpski izdavač PGP, a urađeno je u saradnji sa osam muzičara koji su izveli komponovanu muziku i aranžmane tradicionalnih pesama iz regiona. Ove kompozicije su pokrile širok spektar dostupnih instrumenata i vokalnih kombinacija, ali su ipak zadržale individualni pečat autora kao i odraz specifičnog izvođenja svakog od muzičara. Kako je Arhai prvobitno nastao kao akustični sastav, ovo izdanje predstavlja potrebu autora da prati prirodnu kombinaciju instrumenata u akustičnom okruženju. Međutim, u isto vreme, to je bila i raskrsnica – korišćenjem električnih instrumenata promenjen je zvuk i doneti su novi elementi u muziku. Kao bend, Arhai je radio nekoliko godina, dok se grupa nije rasformirala 2008. godine.

Od 2009. godine do sada, Arhai je folktronica/ambient/fusion – trajna saradnja između Jovane Backović i nagrađivanog folk gitariste, Adrijana Live (Adrian Lever) koji svira tamburu, dugovratu lautu iz balkanskog regiona. Zvuk se pomerio ka elektronici, a rezultat je drugo izdanje, Eastern Roads.

„Reč ‘Arhai’ (izgovara se sa H) grčkog je korena, može da se tumači kao početak, prastari ili princip, i za nas sve to što je muzika uklapa u jednu reč: promišljanje tradicije kroz izvođenje u kontekstu modernizma.”

Datumi turneje:

  • 26.05. @ Alternativni kulturni centar, Gračanica
  • 27.05. @ Art klub, Kosovska Mitrovica
  • 28.05. @ Studentski kulturni centar, Kragujevac
  • 29.05. @ Attic Session (snimanje), Beograd
  • 30.05. @ Vokalni etno festival, Gradski trg, Negotin
  • 31.05. @ Atom Live, Beograd

(Visited 71 times, 1 visits today)