Hornsman Coyote u Quarter-u – „Samo pozitivno i sve se vraća!“


Hornsman Coyote @ The Quarter, Novi SadSinoć je u novosadskom klubu The Quarter održan koncert povodom obeležavanja dana rođenja jednog od najvećih muzičara i revolucionara 20. veka – Boba Marlija (Bob Marley).

Datum: 09. februar 2013.
Mesto: The Quarter, Novi Sad

Žurka je počela oko 22:30 predstavljanjem jedinstvenog rege mixa dua Irie Revolution. Ova ekipa je zabavljala masu svojim muzičkim virtuozititetima i miksovanjem Marlijevih omiljenih pesama. Vesela i razigrana atmosfera je provladavala dok se prostorija kluba polako ispunjavala najvećim novosadskim fanovima rege muzike. U 23:30 Irie Revolution i gost na bini Adam Wack Wacko, član rege-dab sastava Mad Red su izveli Marlijevu numeru „So Much Trouble in the World“ na šta je već zagrejana publika odreagovala tapšanjem, uzvicima i pozitivnim fidbekom glasno uzvikujući poznati tekst ove pesme.

Pozitivan i razigran vajb koji su širili izvođači preneo se na publiku koja je malo pre ponoći spremno dočekala izlazak na binu Hornsman Coyote-a i njegovog osmočlanog muzičkog sastava. Oni su te večeri prvi put nastupali u Novom Sadu u ovoj postavi, a nakon pozdrava svi prisutni su zajedno ponavljali reči „There’s a natural mystic blowing through the air – Can’t keep them down – If you listen carefully now you will hear“ prve pesme, „Natural Mystic“. Članovi Balkan Music Box Riddim-a i Coyote su složno već pri prvom kontaktu dočarali duh rastafarian filozofije, što su nastavili izvođenjem pesme „Blazing horns“ nakon koje je usledio još jedan Marlijev sonet u okviru muzičkog dela „Running away“.

Hornsman Coyote @ The Quarter, Novi Sad

„Dobri ljudi, imajte mir, sve drugo će biti“ – bile su Coyotove reči koje su začinile prostor između pesama i koje su fanovi pozdravljali zviždanjem i aplauzima. Isti duh je vladao u prostorijama i osećalo se kao da svi isto razmišljaju.

Bend je potom izveo i poznatu revolucionarnu, novu stvar „Seems like revolution“, i iako nastala tek nedavno, ceo klub je jedinstveno i glasno uzvikivao buntovnički tekst „The cost of life getting higher everyday seems like revolution, is on the way!“. Vera u bolje sutra, u lepše vesti iz sveta, u bolje uslove za život i prave vrednosti su ideje koje su provejavale kroz raspoloženje prisutnih dok su izgovarali ove tekstove.

Nakon numera „Jah live“ i „Victims“ bend je zasvirao prvi rif čuvene jedinstvene pesme „Get up, stand up!“ samo nakon prvih nota, publika je prepoznala pesmu i koncert je dostigao svoj vrhunac.

Borbenički duh i zajedničke želje i stremljenja su odjekivala iz srca prisutnih koji su se stopili u međusobnom slanju ove poruku „Get up, stand up, stand up for your rights“. Izvođenje ove numere se pretočilo u odjek pesme „No more trouble“/„War“.

Hornsman Coyote @ The Quarter, Novi Sad

Pesma „Morning star“ je bila uvertira u „One love“, pre koje se Coyote obratio publici rečima „Kako se osećate dobri ljudi? Jedna ljubav, mir i poštovanje!“. Ovaj talas ljubavi i prihvatanja Coyote je pojačao i rečima posle ovih numera
„Došli smo da parališemo predrasude i da oteramo sve glupe stvari muzikom!“.

Malo posle 1 sat posle ponoći usledilo je zajedničko putovanje kroz vreme pesmom „Redemption song“. Da je ova pesma duboka, iskrena i dirljiva, kako sam Coyote kaže, potvrđeno je ponovo te večeri kada je ceo klub uplovio u posebnu energiju sloge, tolerancije, međusobnog savršenog razumevanja, u trenutke kada prestaju reči i kada se priča samo srcem a oseća dušom.

Ova posebna energija je ostala živa do kraja koncerta, a nakon izvođenja pesama „I’ll be there“ i „Acoustic Medley“ bend je pozvao na binu specijalnog gosta Miloša Ivkovića iz muzičke postave Smoke ’n’ Soul koji je otpevao Marlijevu pesmu „Burnin’ and lootin’“. Vesela i razigrana atmosfera je rasla i kroz pesme „Vampire“, „Exodus“, i „Spanish town“.

„Jel gori vatra ljudi? Među nama gori vatra! Samo da je sve okej, samo da smo okej. Ovo je mnogo lep trenutak“ – komentari koji bi opisali atmosferu nakon ovih Coyotovih reči bi bili suvišni. Publika i muzičari- svi su bili jedno.

Jedinstvo i povezanost je produbljeno kroz pesmu „Belly of the beast“ i reči Coyota – „Samo pozitivno i sve se vraća.“ Bis je bio očekivan, priželjkivan i više nego dobrodošao, i nakon dvočasovne svirke muzičari su odsvirali i numeru „Glow Jah light“. Prisutni su poslednji užitak plodova ovog muzičkog ostvarenja osetili kroz pesmu „Iron Lion Zion“ nakon koje je koncert definitivno završen.

(Visited 78 times, 1 visits today)