Hip-hop u sali Filharmonije


Reperska pobuna uz pratnju klasike: „Beogradski sindikat“ i Filharmonija pod upravom Ivana Tasovca…

Verovatno najatraktivniji koncert u istoriji Beogradske filharmonije održan je sinoć u njihovoj prepunoj sali; pevala je rep-grupa „Beogradski sindikat”, a sedelo se na stepenicama, pomoćnim sedištima, neki su slušali iz krcatog hodnika, a sve za podršku poboljšanju materijalnog položaja Filharmonije.

SAVEZNICI – Poslednjih godina malo toga što se vezuje s Filharmonijom, može da se nazove konvencionalnim, pa se i sinoćni „Koncert zahvalnosti”, uklapa u tu novu tradiciju.

Publika, koju su ovog puta sačinjavali obožavaoci hip-hopa i „Beogradskog sindikata”, brojni znatiželjnici, ali i oni sa sezonskim kartama za klasiku, skandirala je i aplaudirala bez prekida.

– Nisam iznenađen što se pojavilo ovoliko ljudi. Filharmonija je cenjena i poštovana i siguran sam da svi veruju da ovi umetnici zaslužuju bolji tretman – kaže Miloš Milovanović, voditelj B92, inače i sam muzičar.

Koncert je organizovan kao zahvalnost Filharmonije onima koji su podržavali njihov, dosad neuspešan zahtev Vladi, za poboljšanje materijalnog tretmana.

Počelo je fantastičnim ženskim kvartetom iz Novog Sada „Studio Alektik”. U helankama jarkih boja i haljinama od novina, Novosađanke su na električnim violinama i čelima izvele tri klasične kompozicije remiksovane sa hitom Dejvida Gete „Love is gone“ i taktovima pesme „Come with me“.

– Jednom da i mi ne budemo najbrojniji na sceni – najavili su momci iz „Beogradskog sindikata” svoj nastup u „borbi za kulturu“. Praćen ovacijama, prvi put je za dirigentski pult stao pijanista Ivan Tasovac. Bivši prvi čovek Filharmonije pojavio se u farmerkama, sakou i duksu s kapuljačom. Predvođen njegovom palicom filharmonijski orkestar je sa „Sindikatom” izveo tri numere. Jedna od njih bila je i premijera – pesma „Balada disidenta“ koju je bend i posvetio Filharmoniji.

Za kraj koncerta, orkestar je izveo „Grlicu“ Stevana Hristića, a na opšte oduševljenje i „Marš na Drinu“ koje je publika, kao i veći deo koncerta, ispratila na nogama i uz skandiranje.

Izvor: 24sata

(Visited 67 times, 1 visits today)